Fotball-EM 2024 gruppe B – analyse, favoritter og nyheter

Publisert: 07/06/2024 Sist Oppdatert: 08/06/2024 10 minutter lesetid

Fotball-EM i Tyskland 2024 blir en svært spennende turnering fullt av stjernespillere, favoritter og outsidere. Selv om ikke Norge er med denne gangen heller, får vi se en rekke kjenninger fra Premier League, Bundesliga og andre ligaer i de interessante EM-kampene. Frem mot åpningskampen 14. juni vil vi gå inn på de ulike EM-gruppene og gi deg nyheter, informasjon om de ulike lagene, stjernespillerne og oddsfavorittene. I denne artikkelen ser vi nærmere på «dødens gruppe» – EM gruppe B.

Lagene i EM gruppe B

EM gruppe B består av tre lag som alle har et ønske og forventning til å gå langt i turneringen, nemlig Spania, Kroatia og Italia. Det siste laget er Albania, som ikke er forventet å ta seg videre i turneringen. Spanjolene møter Kroatia, mens Italia møter Albania i de første kampene i gruppe B. Vi har tatt en titt på de ulike lagene.

Spania

Spania landslag
Spania vant EM 2012 og er igjen en av favorittene til å løfte trofeet i Tyskland 2024.

Det spanske landslaget har vunnet EM i fotball tre ganger – i 1964, 2008 og 2012. De tok seg til en semifinale i 2020 og har en sølvmedalje fra 1984, noe som gjør dem til det nest beste laget i historien (bak Tyskland med tre gull og tre sølv). Spanjolene havnet i samme EM-kvalifiseringsgruppe som Norge, og slo også det norske laget 3-0 i den første runden. På tross av et 2-0-tap for Skottland på kampdag 2, gikk spanjolene seirende ut av gruppen med syv av åtte seire – inkludert 6-0 over Kypros og 7-1 borte mot Georgia. De spilte også så sent som i juni 2023 Nations League-finale mot Kroatia, som de endte opp med å vinne.

Laget ledes av Luis de la Fuente, som har vært trener for ulike spanske landslag siden 2013. Spanjolene hadde et skuffende VM 2022, der de åpnet sterkt med 7-0 over Costa Rica, men spilte uavgjort mot Tyskland og tapte for Japan. Laget tok seg videre på målforskjell men røk ut i åttedelsfinalen mot Marokko. Skal La Fuente beholde jobben, bør prestasjonen i sommerens EM være markant bedre. La Fuente er sikker på at laget kommer til å gjøre det bedre i denne turneringen.

– Det er kun to lag som klarer det (å komme til finalen). Vi skal prøve å kjempe oss hele veien

Luis La Fuente

Nylig spilte laget 3-3 mot Brasil i Madrid og vant 5-0 over Andorra, men har ellers hatt varierende resultater i oppkjøringen. Laget består av både talentfulle unggutter og erfarne spillere i alle lagdeler, fra klubber som Real Madrid, Barcelona, Manchester City og flere andre toppklubber. Keeperduellen mellom Unai Simon og David Raya gjør laget sterke bakerst, mens Aymeric Laporte og Robin Le Normand trolig blir midtstopperne. Alejandro Grimaldo (Bayer Leverkusen) og Dani Carvajal (Real) ser ut til å ta backplassene, mens unggutten Pau Cubarsi kan også få spilletid i mesterskapet. Rodri, Pedri, Fermin Lopez og Fabian Ruiz kjemper på midten, mens Lamine Yamal, Alvaro Morata, Dani Omlo og Ferran Torres kan skyte Spania videre til utslagsrundene.

Skader foran EM-sluttspillet

Real Betis-vingen Isco ble kåret til banens beste spiller hele 19 ganger denne sesongen, men en skade påført i mai sørger for at 32-åringen ikke blir en del av det spanske laget denne gangen. Barcelonas unge midtbaneelegant Gavi må også se EM fra sidelinjen, ettersom han fortsatt sliter med en langtidsskade.

Også Real Sociedad-spiller Martin Zubimendi, som står med fire landskamper, er uaktuell for troppen grunnet skade. Mange sperret også opp øynene da PSG-spiller Marco Asensio ble utelatt av troppen.

Spanias stjernespillere i EM 2024

 • Rodri – Manchester City

Rodri er kanskje Spanias største stjerne og styrer midtbanen til både toppklubben Man City og landslaget sitt med stoisk ro. Han kan også putte et mål eller to når det er nødvendig.

 • Lamine Yamal – Barcelona

Den 16 år gamle Barca-angriperen er utvilsomt ett av de største talentene i Europa, og er han friskmeldt er det lite som står i veien for at tenåringen blir en nøkkelspiller allerede i EM 2024.

 • Alvaro Morata – Atletico Madrid

Morata har spilt i toppklubber i Spania, England og Italia, og 31-åringen leverer fortsatt på høyeste nivå. Denne sesongen har det blitt 15 mål på 32 kamper for Atletico i La Liga.

Kroatia

Luka Modric Kroatia
Luka Modric og Kroatia har levert sterke resultater før. Kan de være en overraskelse i EM 2024?

Mange har hatt Kroatia som en outsider til å vinne store mesterskap de siste årene, og med en tredjeplass fra VM 2022 og sølvmedalje fra 2018, er de som regel å regne med. Men i EM har de til gode å levere på aller høyeste nivå. De nådde kvartfinalen i 1996 og i 2008, mens det stoppet i åttedelsfinalen både i 2016 og i 2020. Er det siste mulighet for Luka Modric og resten av den aldrende stammen i laget i 2024?

Kroatia tok seg til EM 2024 ved å ta en andreplass i EM-kvalifiseringsgruppe D. Uavgjort hjemme mot Wales, hjemmetap for Tyrkia og tap borte for Wales var nok til at Tyrkia tok gruppeseieren. Laget har riktignok slått relativt enkel motstand i Egypt og Nord-Makedonia i oppkjøringskampene, og kanskje kan 2024 være året de går hele veien.

– Atmosfæren i troppen er fenomenal. Jeg kan knapt vente til hver gang jeg kan nyte fotballen. Vi er klare for flere prestasjoner, vi har selvtillit og vil gjøre vårt beste i EM 2024, sa midtbanespiller Mateo Kovačić til UEFA.com.

Kovačić vil trolig utgjøre en midtbanetrio med nevnte Modric og Marcelo Brozovic, noe som gir Kroatia en svært rutinert trio med nærmere 370 landskamper! Bak på banen har de City-forsvarer Josko Gvardiol, som stadig tar nye steg, mens Osasuna-spissen Ante Budimir trolig blir mannen som skal skyte Kroatia til nye høyder.

Skader foran EM-sluttspillet

Den mest rutinerte spilleren som mister årets EM for Kroatia er definitiv Tottenham-vingen Ivan Perisic. Den 35 år gamle spilleren har spilt toppfotball i Tyskland, England og Italia, men EM 2024 går uten mannen med 130 landskamper.

Storscoreren Ante Budimir skadet seg i april, men heldigvis for Kroatia ser han ut til å ha ristet av seg skadeproblemene og blir en viktig brikke i kampen om avansement.

Kroatia stjernespillere i EM 2024

 • Luka Modric – Real Madrid

Med over 170 landskamper er det få som kan matche rutinen til Modric – og han leverer selv i en alder av 38 år fortsatt jevnlig for verdens beste klubb, Real Madrid.

 • Josko Gvardiol – Manchester City

Forsvareren var god i VM 2022 og har hatt en stor sesong for Manchester City. Han er en av spillerne som bør markere seg også i EM 2024.

 • Mateo Kovačić – Manchester City

Midtbanemannen med 100 landskamper er en av de aller viktigste brikkene på dette rutinerte laget. Han spiller sitt sjette store sluttspill med landslaget sitt.

Italia

Azzurro vant EM 2020 og har et forventningspress fra fansen, men kan de gjenta bedriften i 2024?

Italia er regjerende europamestere i fotball, men det er allikevel ikke mange som har satt Italia som favoritter i mesterskapet. Laget har fått en EM odds på rundt 15 til 19 for å vinne. Det gjør dem til en av outsiderne til EM-tittelen. Og de har heller ikke fått hjelp i gruppespillet, der både Spania og Kroatia kan ta seg videre. Trener Luciano Spalletti har bare trent landslaget i et par håndfull kamper etter at han overtok laget i september 2023. Det har imidlertid gått ganske så bra, og laget har kun ett tap under Spalletti – på bortebane mot England. Mange italienere sitter fortsatt og ergrer seg over at laget ikke kvalifiserte seg til VM 2022, og det gir et ekstra press på de italienske spillerne.

Italia har vunnet EM i fotball to ganger – i 1968 på hjemmebane og i 2020. De har også to andreplasser og en tredjeplass i samlingen sin, og de har ikke røket ut i gruppespillet siden 2004! Vi tror at de klarer å klamre seg til en plass i sluttspillet også denne sesongen. Men EM 2024 kunne gått uten Italia. For laget imponerte ingen i EM-kvalifiseringen, er de tapte to ganger mot England og før siste runde var avhengige av å unngå tap mot Ukraina for å kvalifisere seg. Det endte 0-0 og Italia tok andreplassen på målforskjell.

Italia har kanskje ikke de store stjernene som de en gang hadde, og de har også ganske store utfordringer i forsvaret. Både Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini har lagt opp, mens det er kommet flere frafall. Faktisk brukte Spaletti hele åtte ulike midtstoppere i EM-kvalifiseringen. På tross av dette har Italia en egen evne til å klamre til seg de nødvendige poengene. Men om det går hele veien er et annet spørsmål.

Skader foran EM-sluttspillet

Midtstoppertalentet Giorgio Scalvini måtte melle forfall til turneringen, mens hans rutinerte stopperkollega Francesco Acerbi også må se mesterskapet fra TV-stolen. Backen Luca Pellegrini måtte forlate banen i oppkjøringskampen mot Tyrkia tidligere i juni, noe som gjør også han usikker foran EM 2024.

Midtbanestjernen Sandro Tonali mister også EM grunnet hans suspensjon for å ha brutt reglene om pengespill. Han er spilleklar igjen i august 2024.

Italia stjernespillere i EM 2024

 • Federico Chiesa – Juventus

Juventus-angriperen er den viktigste offensive spilleren for Italia i årets EM. Han er også med 46 landskamper den mest rutinerte av angrepsspillerne i troppen. Vingen satte inn 9 mål på 33 kamper for Juve denne sesongen.

 • Gianluigi Donnarumma – Paris Saint-Germain

Den 25 år gamle målvakten, Donnarumma, er allerede lagets mest rutinerte spiller med 61 landskamper. Det er ingen i nærheten av han for tiden og er lagets soleklare førstevalg i buret.

 • Nicoló Barella – Inter Milan

Den tekniske og hardtarbeidende midtbanespilleren Barella er en nøkkelspiller både for klubb og landslag. Han mistet bare én kamp for Inter denne sesongen grunnet suspensjon!

Albania

Albania EM 2024
Landslaget til albania er det ingen som har forventninger til under EM 2024. Kan de utnytte dette til deres fordel?

Albania er av mange regnet som det svakeste laget i EM og det er ikke mange som har tippet på Albania med EM 2024 tipping. Det på tross av at oddsen på over 100 er fristende. Landslaget har aldri kvalifisert seg til VM i fotball og deltar i kun sitt andre EM-sluttspill gjennom tidene – der første var i 2016, der de røk ut i gruppespillet. Men laget kvalifiserte seg for EM 2024 som gruppevinner i EM-kvalifiseringen – for aller første gang i historien. Med 15 poeng endte de likt med Tsjekkia, men tok førsteplassen grunnet bedre resultater i innbyrdes oppgjør.

Brasilianske Sylvinho har ledet laget siden januar 2023 og står med sterke resultater. Laget har blant annet slått Polen, Tsjekkia, Bulgaria og Liechtenstein, mens de i treningskampene har gått på tap for Chile og Sverige. Albania har absolutt ingen forventninger eller press på seg til å gå videre fra «dødens gruppe». Og kanskje kan de bruke det til sin fordel. Laget er sterkt influert av den sør-amerikanske måten å spille offensiv fotball på, og Albania har klart å skape gode resultater mot bedre motstandere tidligere. Kan de bli en overraskelse i EM 2024?

Det er ikke alle spillerne på Albania som spiller i storklubber. Og du finner spillere som til daglig spiller for klubber i blant annet Romania, Portugal, Sveits, Russland, Tsjekkia, Kroatia, Sør-Korea og Serie B i Italia. Men de største stjernene representerer klubber som Empoli, Lazio og Atalanta i Serie A. Nøkkelen til suksess for Albania blir å levere som et lag og ikke bare som enkeltspillere – og det er Sylvinho god på. De blir svært vanskelige å score på, mens de også kan levere gode offensive prestasjoner som bør få de andre lagene i gruppen til å jobbe hardt for å sikre tre poeng.

Skader foran EM-sluttspillet

Noe overraskende var det at Granada-spissen Myrto Uzuni heller ikke ble inkludert i EM-troppen for Albania.

Albanias stjernespillere i EM 2024

 • Nedim Bajrami – Sassuolo

Midtbanespilleren har fått en fri rolle på det albanske landslaget. Han opererer både som en offensiv midtbane, som støtte til vingspillerne eller i en mer defensiv rolle. Hans påvirkning kan være nok til å avgjøre jevne kamper.

 • Berat Djimsiti – Atalanta

Den 31 år gamle forsvareren har vært en klippe i det italienske laget denne sesongen og er rangert blant de aller beste i ligaen når det kommer til blokkeringer og ballvinninger.

 • Armando Broja – Fulham

Den britiskfødte unggutten Broja har spilt i England hele sin karriere, og var forrige sesong utlånt fra Chelsea til Fulham. Selv om han ikke er like erfaren som mange av sine landslagskolleger, kan den raske spissen få en nøkkelrolle når Albania skal prøve å kontre til seg poeng i EM-gruppen.

Favorittene i EM gruppe B

Tre lag skiller seg ut i gruppe B, der Spania, Kroatia og Italia alle kjemper om gruppeseieren og avansement. Spania slo nettopp Kroatia i Nations League-finalen forrige sommer, mens Italia er regjerende EM-mestere fra 2020. Men Italia klarte ikke å kvalifisere seg til VM 2022, mens Spania røk ut i åttedelsfinalen. Kroatia slo ut Japan og Brasil før VM-vinnerne Argentina ble for sterke i semifinalen. Spania er trolig det sterkeste laget i gruppen. Men at et lag fra gruppe B går helt til topps i årets EM tror vi er lite sannsynlig.

Vi tror det blir et rotterace mellom de tre storlagene, men at Spania fort kan stikke av gårde med førsteplassen. EM 2024 oddstips finner du på mesterskapet hver eneste dag her på Kongebetting.

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *