Fotball-EM 2024 gruppe C – analyse, favoritter og nyheter

Publisert: 08/06/2024 Sist Oppdatert: 08/06/2024 10 minutter lesetid

EM i Tyskland 2024 spilles mellom 14. juni og 14. juli 2024. Her samles de aller beste landslagene i Europa for å kjempe om EM-trofeet. Italia er regjerende europamestere, mens noen av verdens beste spillere ønsker å lede sitt land til EM-gull. Vi har sett nærmere på de ulike EM-gruppene og gir deg de siste nyhetene, skadeoppdateringer, stjernespillerne og det du trenger å vite om EM 2024 før det hele sparkes i gang. Her tar vi for oss EM gruppe C, der Slovenia, Danmark, Serbia og England skal kjempe om avansement.

Lagene i EM gruppe C

EM gruppe C inkluderer en av de aller største favorittene til årets EM-sluttspill, nemlig England. Får Gareth Southgate og laget hans en enkel vei til utslagsrundene? Kan de andre lagene stikke kjepper i hjulene for gulljagende engelskmenn?

Slovenia

Jan Oblak, Slovenia
Jan Oblak er en stor stjerne på det slovenske landslaget. Han blir nøkkelen til suksess i EM 2024.

Slovenia har bare 2,1 millioner innbyggere, men i motsetning til Norge klarte denne lille nasjonen å kvalifisere seg til EM 2024 – for første gang siden 2000. Det gjorde de ved å havne på andreplass i EM-kvalifiseringsgruppe H bak EM-motstander Danmark. Med 22 poeng var de bare innbyrdes oppgjør unna å toppe gruppen. Og laget tapte kun for Finland og Danmark borte.

Landslagstrener Matjaž Kek fikk selv bare én landskamp for landet sitt, og har ledet laget siden 2018. Det har gitt en seiersprosent på 50 %, noe som er svært så respektabelt for det lille landet. Laget har blant annet slått både USA og Portugal i oppkjøringen til EM. Men de er på langt nær favoritter til å gå videre fra gruppespillet. Faktisk er det bare Albania og Georgia som har høyere EM odds for å vinne turneringen enn Slovenia.

Laget har ikke mange stjerner og består hovedsakelig av spillere i mindre klubber. Det inkluderer Bodø/Glimts Nico Zugelj, som er Eliteseriens eneste bidrag i EM 2024, og David Brekalo (tidligere Viking) fra Orlando City.

– Slovenia har nådd EM på sin egen måte, noen ganger ved å spille bedre og noen ganger dårligere. Vi har en ung kjerne. Men det som interesserer meg er resultater og hvordan vi ser ut og oppfører oss. Pragmatisme er en av våre store styrker, sa trener Kek i en pressekonferanse før EM.

Det er ikke mange EM oddstips på at Slovenia tar seg videre i denne gruppen, men kanskje kan de overraske noen ved å plukke poeng.

Skader foran EM-sluttspillet

Udinese-spilleren Sandi Lovric har slitt med en skade siden tidlig april, og trolig vil EM komme litt tidlig for midtbanespilleren. Kanskje han blir med i troppen, men den manglende kamptreningen er bekymringsverdig.

Slovenias stjernespillere i EM 2024

 • Benjamin Sesko – RB Leipzig

Den 20 år gamle spissen hamret inn fem mål i EM-kvalifiseringen og blir nøkkelen til avansement for Slovenia. Skal de overraske og gå videre fra gruppen, må Sesko varte opp med magi på topp for landet sitt.

 • Josip Iličić – NK Maribor

Den 36 år gamle spissen har tidligere spilt over 300 kamper i italiensk serie og er en av de aller mest rutinerte spillerne på laget. Han har stått for åtte mål og elleve målgivende denne sesongen – riktignok for NK Maribor i den slovenske ligaen.

 • Jan Oblak – Atletico Madrid

Den aller største stjernen på laget er selvsagt målvakten Jan Oblak. Atletico-spilleren står med over 60 landskamper og er den eneste i troppen som spiller for en toppklubb i en av topp 5-ligaene i Europa. Han har vunnet La Liga Zamora Trophy for færrest baklengsmål hele fem ganger!

Danmark

Kasper Schmeichel, Danmark
Den danske målvakten Kasper Schmeichel hadde stor suksess i Leicester City. Han er en av de viktigste brikkene på Danmark i 2024.

Danskene vant sin EM-kvalifiseringsgruppe foran nettopp Slovenia, og det kun på innbyrdes oppgjør. Trener Kasper Hjulmand tok over etter Åge Hareide og har snart rundet 50 kamper som dansk landslagssjef. Han ledet danskene til en overraskende semifinale i EM 2020, etter at både Wales og Tsjekkia ble slått ut i sluttspillet. Men VM 2022 ble en nedtur. Laget røk ut allerede i gruppespillet etter ett fattig poeng og tap mot både Frankrike og Australia.

Danmark vant som nevnt sin EM-kvalifiseringsgruppe på innbyrdes oppgjør mot Slovenia foran lagene Finland, Kasakhstan, Nord-Irland og San Marino. Et tap for Kasakhstan og Nord-Irland var ikke med i beregningen for den tidligere EM-vinneren. Men 2-1-seieren over Slovenia i nest siste kamp var nok til å sikre gruppeseieren. Laget består av spillere fra klubber i de største ligaene i verden. Hele elleve spillere holder til i England! Men du finner også spillere fra tysk Bundesliga, italiensk Serie A og spansk La Liga. Offensive spillere som Yussuf Poulsen, Kasper Dolberg, Rasmus Højlund og Jonas Wind vil alle kjempe om en plass i startelleveren. Og hele fem av syv midtbanespillere holder til i Premier League. Forsvarstrioen Joachim Andersen, Simon Kjær og Andreas Christensen er det heller ingen som ønsker å yppe seg mot.

Tidligere EM-vinner

Mange kjenner selvsagt til Danmarks EM-historie, der de overraskende tok EM-gull i Sverige i 1992. Men de har også en tredjeplass fra 1984 og fjerdeplass fra 1964 og 2020 å slå i bordet med. Uavgjort mot Sveits og seier over Færøyene gav ikke mange svar i oppkjøringen, men danskene bør være favoritter til å ta seg videre sammen med England, skulle de vise seg fra sin beste side. Våre naboer i sør vartet opp med en 2-1-seier over Sverige like før EM og fikk spilt på seg nødvendig selvtillit. Kanskje kan dansk avansement være et godt tips for EM tipping sommeren 2024.

Skader foran EM-sluttspillet

Det er ikke meldt om noen skader på viktige spillere, men noen vil nok savne tidligere Barcelona-spiller Martin Braithwaite i troppen. Spissen med 69 kamper og 10 mål for landet sitt har scoret 21 mål på 38 kamper i La Liga 2 denne sesongen. Heller ikke Bournemouth-spiller Philip Billing ble funnet verdig en plass i den danske troppen. Reims-vingen Mohamed Daramy kunne fått en plass i årets tropp, men skadet seg dessverre i en landskamp tidligere i år.

Engelskfødte Matt O’Riley har briljert for Celtic denne sesongen og står med 13 mål og 11 målgivende på 32 kamper i den skotske toppserien. Det var ikke nok til å overbevise trener Hjulmand, som ikke fant plass til 23-åringen.

Danmarks stjernespillere i EM 2024

 • Rasmus Højlund – Manchester United

Man United-spissen Højlund har hatt en god sesong for de røde djevlene, på tross av lagets svake prestasjoner. Sammen med RB Leipzig-spissen Yussuf Poulsen og Anderlecht-angriperen Kasper Dolberg kan han virkelig gjøre spesielle ting i årets EM.

 • Christian Eriksen – Manchester United

Eriksen ble forrige EMs store snakkis – dessverre ikke basert på prestasjonene hans. Men den 32 år gamle midtbanespilleren er også en klassespiller med et overblikk som ikke mange har. Han har ikke vært like mye involvert for United denne sesongen, men på sitt beste er han i ypperste europeisk klasse.

 • Kasper Schmeichel – RSC Anderlecht

Kasper er sønn av legendariske Peter Schmeichel, men har klart å skape seg et navn i fotball-Europa på egen hånd. Med over 100 landskamper og nærmere 500 kamper i de to øverste divisjonene i England, er han fortsatt en nøkkelspiller for det danske landslaget.

Serbia

Sergej Milinković-Savić, Serbia
Sergej Milinković-Savić, her fra VM i 2018, blir en svært viktig spiller for Serbia i mesterskapet.

Serbia deltar i sitt aller første EM-sluttspill i Tyskland 2024, etter at de tidligere har deltatt som Jugoslavia og Serbia og Montenegro. Laget kvalifiserte seg til EM via EM-kvalifiseringsgruppe G, der Ungarn vant gruppen, mens Montenegro, Litauen og Bulgaria alle endte bak Dragan Stojković sitt lag. Han har trent Serbia siden 2021, og han håper at lagets stjernespillere skal sende Serbia videre til utslagsrundene. Men da må laget levere mer konsekvent enn de gjorde i kvalifiseringen. Et dobbelttap mot gruppevinner Ungarn og to uavgjorte kamper mot jumboplasserte Bulgaria holdt akkurat til andreplass.

Laget har flere store stjerner som har spilt på høyeste nivå, der blant annet Sergej Milinković-Savić og Aleksandar Mitrović har briljert i italiensk og engelsk fotball. Sistnevnte scoret blant annet utrolige 43 mål på 44 kamper for Fulham i Championship i 2021/22-sesongen. Begge disse har valgt å melde overgang til saudi-arabisk fotball, der motstanden er betraktelig dårligere. Har dette svekket dem inn mot EM i Tyskland?

Tap for både Belgia, Russland og Østerrike i oppkjøringen til EM 2024 har svekket troen på suksess i sluttspillet, men trener Stojković har tro på at laget kan overraske. De får en fryktelig vanskelig start med kamp mot favorittene England, mens deres andre kamp mot Serbia må vinnes for å ha et håp om avansement.

Skader foran EM-sluttspillet

Det er ikke meldt om noen skader på det serbiske laget foran EM 2024 og laget kan stille med sitt sterkeste lag. Det inkluderer spissprofilen Dusan Vlahovic fra Juventus og den 35 år gamle kapteinen Dušan Tadić fra Fenerbahçe.

Serbias stjernespillere i EM 2024

 • Aleksandar Mitrović – Al Hilal

Mitrović herjet for Fulham i Championship og Premier League, men valgte overraskende å signere for saudi-arabiske Al Hilal. Der har han fortsatt scoringsshowet og står med 28 mål på 28 kamper. Han er Serbias aller største offensive trussel i EM.

 • Sergej Milinković-Savić – Al Hilal

Også Milinković-Savić valgte å melde overgang til Saudi-Arabia i 2023 etter 341 kamper for italienske Lazio. Midtbanespilleren er fortsatt en svært viktig brikke på det serbiske landslaget.

 • Nikola Milenković – Sampdoria

Den 26 år gamle midtstopperen har over 260 kamper for den italienske Serie A-klubben og blir en nøkkelspiller i EM 2024.

England

Harry Kane, her fra tiden i Tottenham
Harry Kane meldte overgang til Bayern München før denne sesongen, men fortsatt står han uten en medalje. Kan den komme i EM 2024?

England – fotballens hjemland. Laget er «alltid» favoritter foran store mesterskap, men i EM-sammenheng har «The three lions» aldri klart å klatre helt til topps. En tredjeplass fra 1968 og på hjemmebane i 1996 var lenge de beste resultatene til det engelske landslaget. I forrige EM klarte de endelig å ta seg helt til finalen, der Italia ble for sterke. Nå er engelskmennene favoritter igjen – men aldri har de vært like store favoritter som i år. Kan EM 2024 være Englands sjanse?

Gareth Southgate og England hadde få utfordringer med å kvalifisere seg til EM i Tyskland 2024 og vant EM-kvalifiseringsgruppen sin foran Italia og Ukraina uten å tape en eneste kamp. Det inkluderte en 7-0-seier over Nord-Makedonia og dobbeltseier over regjerende EM-mestere Italia. Harry Kane ble toppscorer i gruppen med 8 mål, og er også tidenes toppscorer for England med sine 63 mål på 90 kamper.  

Med en rekke sterke resultater i turneringer og kamper den seneste tiden, og et lag som har stjernespillere i alle lagdeler, er det lav EM odds på engelsk EM-seier i 2024. Faktisk er det største problemet til Southgate hvem han skal plukke ut til å starte kampene for England i EM. For her kan fabelaktige spillere som Cole Palmer (Chelsea), Ollie Watkins (Aston Villa) og Anthony Gordon (Newcastle) ende opp med å sitte på benken. Det er rett og slett så mye kvalitet i det offensive spillet, at det blir en stor oppgave å ta ut de riktige spillerne. Eneste ankepunktet for Southgate er keeperplassen og forsvaret, der England ikke har klart å oppfostre de største stjernene.  

Skader foran EM-sluttspillet

EM 2024 går uten tidligere England-kaptein Jordan Henderson. Midtbanemannen kom nylig tilbake fra skade og ble ikke funnet verdig en plass i EM-troppen. Der finner vi heller ikke Manchester United-angriperen Marcus Rashford, men den offensive spilleren ble utelatt grunnet hans heller svake sesong for de røde djevlene.

Harry Maguire (Man United) måtte dessverre melde forfall til troppen bare en uke før det hele sparkes i gang den 14. juni.

Tottenham-spiller James Maddison slet lenge med skader tidligere i sesongen, og det ble like før EM avgjort at midtbanespilleren blir hjemme. Kanskje den største overraskelsen i Southgates laguttak var at stjernespilleren Jack Grealish (Manchester City) ikke ble tatt ut i den endelige troppen.

Englands stjernespillere i EM 2024

 • Harry Kane – Bayern München

Kane er tidenes toppscorer for landslaget og ble toppscorer i tysk Bundesliga 2023/24. Han er den aller største stjernen på laget og kan avgjøre kamper med sin målteft. Men kan spilleren som aldri har vunnet noe ta laget hele veien?

 • Phil Foden – Manchester City

Den 24 år gamle Stockport-gutten har hatt nok en imponerende sesong for Manchester City, der han vartet opp med 27 mål og 12 målgivende i alle turneringer denne sesongen. Sammen med Bukayo Saka (Arsenal) og resten av den offensive rekken bør Foden virkelig utmerke seg i Tyskland denne sommeren.

 • Jude Bellingham – Real Madrid

England kan også skryte på seg å ha et av verdens aller største talenter – og kanskje verdens beste spiller for tiden – i troppen sin. Jude Bellingham har vært en sensasjon etter overgangen til Real Madrid. Midtbanespilleren scoret 23 mål og produserte 13 målgivende i sin debutsesong, som endte med La Liga-gull og Champions League-gull. Kan han krone sesongen med EM-gull også?

Favorittene i EM gruppe C

England er den aller største favoritten i EM 2024 hos de fleste norske bettingsider, og er selvsagt også favoritten til å vinne denne gruppen. Laget tok seg til EM-finale i 2020 og kvartfinale i VM 2022. Mange eksperter tror at 2024 kan være året England endelig tar steget helt til topps. Med fantastiske spillere som Bellingham, Kane, Foden, Declan Rice, Bukayo Saka og en rekke andre offensive talenter, er det mye å velge mellom for landslagssjef Gareth Southgate. Eneste bekymring er keeper Jordan Pickford og et forsvar som inkluderer en rekke småskadede spillere etter en lang sesong.

Ingen av de andre lagene i gruppen er forventet å ta seg langt i turneringen.

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *