Hvilke lag heier nordmenn på i EM

Publisert: 03/07/2024 Sist Oppdatert: 03/07/2024 12 minutter lesetid

Fotball-EM 2024 er inne i den mest intense perioden, nemlig kvartfinalene. Og selv om Norge ikke er med i årets EM, sitter nordmenn klistret til skjermen for å følge sine favorittlag? Men hvilke lag er det egentlig nordmenn heier på i årets EM-sluttspill. Norske fotballfans har en tendens til å følge lagene til sine favorittspillere i de store ligaene. Derfor er det flere lag som skiller seg ut. Dette er de lagene nordmenn flest heier på i kvartfinalene i EM.

Slik spilles kvartfinalene i EM 2024

Kroatia ble slått ut i gruppespillet, mens Italia røk ut i åttedelsfinalen. Dermed er allerede flere favoritter ute av kampen om EM-gullet i Tyskland. Men fortsatt er det flere spennende lag med i jakten, og mange benytter muligheten til å plassere et spill på EM tipping på noen av de store lagene. Dette er kvartfinalene i EM 2024. Vi har også hentet EM odds på de ulike kvartfinalene hos vår anbefalte bettingside Punterz. Her kan du i tillegg hente ut velkomstbonus, cashback og bli med i en egen EM-konkurranse.

5. juliSpania – Tyskland2,623,202,80
5. juliPortugal – Frankrike3,333,002,40
6. juliNederland – Tyrkia1,604,205,33
6. juliEngland – Sveits2,223,003,75

De norske favorittlagene i EM

Nordmenn har ofte et favorittlag og favorittspillere de følger i de europeiske toppligaene. Det gjør også at de blir ekstra glad i utvalgte landslag. Dette er noen av lagene som nordmenn heier på i kvartfinalene.

England

Englands landslag
Harry Kane og Phil Foden er to av spillerne som kan føre England til EM-gull i 2024

Premier League er den største ligaen i verden og den mest populære ligaen for norske fotballfans. Helt siden slutten av 40-tallet har nordmenn klistret seg til skjermen for å se tippekamper fra engelsk toppserien. Hundretusenvis av nordmenn har sine favorittlag i ligaen, som Liverpool, Manchester United, Newcastle, Arsenal og Manchester City. Og det er også disse lagene som ofte produserer spillere til det engelske landslaget.

Også i år er det flere nøkkelspillere fra disse klubbene. Manchester City bidrar med Kyle Walker, John Stones og Phil Foden. Populære Jack Grealish ble noe overraskende utelatt av troppen til EM 2024. Declan Rice, Aaron Ramsdale og Bukayo Saka er viktige brikker for England. De spiller for den engelske toppklubben Arsenal, som har mange følgere fra Norge. Flest følgere er det riktignok Liverpool og Manchester United som har med totalt over 80 000 medlemmer i de respektive supporterklubbene i Norge. Mange United-supportere følger nok ekstra godt med på Luke Shaw og Kobbie Mainoo. Men hverken Harry Maguire eller Marcus Rashford ble inkludert av trener Gareth Southgate. I Liverpool er det også bare to spillere med i EM-troppen i forsvarer Joe Gomez og vingbacken Trent-Alexander Arnold, som har blitt kraftig kritisert i årets EM.

Englands vei til kvartfinalen

England var den store favoritten før årets mesterskap, men det laget har levert så langt har vært av svært dårlig kvalitet. Laget slet seg til en 1-0-seier over Serbia, der laget knapt hadde en målsjanse i løpet av kampen. Noe særlig ble det ikke mot Danmark, der Harry Kane reddet 1-1 etter nok en sjansefattig kamp. Den siste gruppespillkampen mot Slovenia ble heller ingen festforestilling og endte 0-0 – men England tok seg likevel videre som gruppevinner med fem poeng.

I åttedelsfinalen var de på nytt i trøbbel, da Slovakia ledet 1-0 helt til den 95. spilleminuttet. Da dukket Jude Bellingham opp og satte inn utligningen på et brassespark – et magisk øyeblikk i turneringen. Harry Kane snudde kampen for engelskmennene, og de to blir helt avgjørende i kvartfinalen mot Sveits den 6. juni i Düsseldorf.

Spania

Spania EM-gull 2012
Spania har vunnet EM-gull før. Kan de gå til topps igjen i EM 2024?

La Liga er også en veldig populær liga for norske fotballfans, og vi har fulgt mange nordmenn opp gjennom tiden. På 90- og 2000-tallet hadde vi spillere som Dan Eggen (Celta Vigo), Frode Olsen (Sevilla), Bjørn Tore Kvarme (Real Sociedad) og John Carew (Valencia). I nyere tid har Martin Ødegaard (Real Madrid og Real Sociedad) og Vadim Demidov (Sociedad og Celta) også spilt i ligaen. I 2023/24-sesongen var Alexander Sørloth nære på å bli toppscorer i ligaen og vinne Pichichi-prisen i La Liga. Ørjan Nyland (Sevilla) og Jørgen Strand Larsen (Celta) spilte også fast på sine klubblag.

Det er de to storklubbene Real Madrid og Barcelona som selvsagt har flest følgere i Norge. Og det er også normalt disse klubbene som har flest landslagsspillere i Spanias EM-tropp. I EM 2024 er det faktisk bare én Real Madrid-spiller – forsvareren Dani Carvajal. Hos Barcelona er det flere spillere i troppen, og nordmenn holder nok et ekstra godt øye med Pedri, Fermin Lopez, Ferran Torres og supertalentet Lamine Yamal. De spanske klubbene Real Betis, Real Sociedad, Atletico Madrid, Athletic Bilbao, Villarreal og Sevilla har også spillere inkludert i troppen.

Spanias vei til kvartfinalen i EM 2024

Spania havnet i en vanskelig EM-gruppe sammen med Italia, Kroatia og Albania. Men det var allikevel forventet at Spania skulle kvalifisere seg forholdsvis greit. Laget overbeviste stort i gruppespillet og fikk en knallstart med 3-0 over Kroatia. De fulgte opp med å kjøre over Italia i den andre kampen, der Spania til slutt vant 1-0 takket være et selvmål av Riccardo Calafiori. Det gjorde at Spania allerede var gruppevinnere foran Albania-kampen, der de byttet ut nesten hele laget og vant 1-0.

I åttedelsfinalen var det overraskelseslaget Georgia som ventet, og den lille nasjonen sjokkerte på nytt da de tok ledelsen ved et selvmål av Le Normand. Målet kom etter at Spania hadde hatt en enorm ballbesittelse og samtlige sjanser i kampen. Dette fortsatte utover kampen og til slutt ble det en komfortabel 4-1-seier og plass i kvartfinalen mot hjemmefavoritten Tyskland.

Tyskland

Tysk flagg og fotball
Tyskland på hjemmebane bør gi Spania kamp i kvartfinalen i EM 2024.

Etter Premier League er det den tyske Bundesligaen som har hatt flest norske utenlandsproffer. Kjente navn som Jan-Einar Aas, Arne Larsen Økland, Jørn Andersen, Erik Solér og Rune Bratseth herjet på 70- og 80-tallet. Mens midtbaneelegantene Erik Mykland og Tommy Svindal Larsen fikk prøve seg i den tyske toppligaen på 2000-tallet. I de senere årene er det Alexander Sørloth og ikke minst Julian Ryerson som har skapt seg et navn i Bundesligaen. sistnevnte var med å ta laget sitt. Dortmund, til Champions League-finale i 2023/24.

Den tyske landslagstroppen har en tendens til å bestå av en stor andel spillere fra den tyske Bundesligaen, og det gjelder også EM-troppen i 2024. Kun klubbene Barcelona, Real Madrid, Arsenal og Brighton som er representert av klubber utenfor Tyskland. Norske favorittklubber som Bayern München, Borussia Dortmund og årets Bundesliga-vinner Bayer Leverkusen er selvsagt representert i EM-troppen. Det inkluderer keeper Manuel Neuer, forsvarerne Joshua Kimmich og Nico Schlotterbeck, samt midtbanespillerne Jamal Musiala og Florian Wirtz. Angriperne Niclas Füllkrug og Thomas Müller representerer også toppklubbene i Bundesligaen.

Tysklands vei til kvartfinalen i EM 2024

Tyskland var regnet som en av de store favorittene foran årets EM på hjemmebane, og laget innfridde til de grader i åpningskampen. Skottland ble banket 5-1, og de unge talentene Musiala og Wirtz blomstret til hjemmepublikummets store fornøyelse. Laget fulgte opp med 2-0 over Ungarn og sikret ett poeng mot Sveits på overtid i den tredje gruppespillkampen.

I åttedelsfinalen ble det et svært spennende oppgjør mot Danmark, der Danmark kunne ha gått i ledelsen hadde det ikke vært for en hårfin offside fanget opp av VAR. I stedet gikk Tyskland opp og fikk straffespark i en ny VAR-avgjørelse og punkterte kampen med 2-0 like etter. Mange hadde nok håpet på en finale mellom Spania og Tyskland, men dette storoppgjøret blir altså kvartfinalen i Stuttgart den 5. juli.

Frankrike

Zinedine Zidane, Frankrike
Zinedine Zinedane var en av spillerne som fikk nordmenn til å holde med Frankrike på 90-tallet

Mange nordmenn har også trykket det franske landslaget til sitt bryst og holder litt ekstra på de blå under EM. Grunnen til at så mange nordmenn heier på Frankrike, har nok litt med historien å gjøre. Store spillere som Zinedine Zidane, Thierry Henry, Patrick Vieira og Eric Cantona har underholdt oss i en årrekke, og mange av dem i norske favorittklubber i Premier League. Hvem glemmer vel Henry og Vieira i Arsenal, mens Cantona er blitt et ikon i Manchester United. Uansett så har Frankrike alltid entertainere som har det lille ekstra. I årets tropp finner vi kanskje verdens største superstjerne i fotballen, Kylian Mbappe, mens Atletico Madrid-spilleren Antoine Griezmann også har mange fans. Overraskelsen i årets EM-tropp var N’Golo Kante, den defensive midtbanespilleren som herjet for Leicester og Chelsea i Premier League i en årrekke.

Frankrikes vei til kvartfinalen i EM 2024

Som flere av de andre storlagene, imponerte ikke Frankrike nevneverdig i gruppespillet i EM 2024. Et selvmål sørget for at de fikk en god start på mesterskapet med 1-0 over Østerrike. I en jevnspilt kamp mot Nederland var igjen franskmennene best, men heller ikke her klarte de å sette ballen i mål. Dermed ble det 0-0 mellom de to stornasjonene. I den siste kampen kunne Frankrike sikre gruppeseieren med gevinst over Polen. Men et hardtkjempende polsk lag kriget til seg ett poeng. Det gjorde at Østerrike tok forbi Frankrike på tabellen og ble gruppevinnere. Dermed havnet Frankrike på «feil side» av sluttspillet og får en mye vanskeligere vei mot EM-finalen.

Første hinder var Belgia i åttedelsfinalen, og det måtte et sent selvmål av Jan Vertonghen til for å sende Frankrike videre i mesterskapet. De møter nå Portugal i kvartfinalen, mens vinneren av Spania – Tyskland er eventuell motstander i semifinalen.

Hvordan ender EM 2024?

Hvis vi kunne tippet nøyaktig utfall i EM-kampene 2024, kunne vi tatt en lang sommerferie. Men som i all fotball og sport er det både favorittseire og overraskelser i løpet av turneringen. Vi har hatt store lag som har skuffet og forlatt turneringen, mens noen mindre lag har overrasket stort og tatt seg videre. I kvartfinalene finner vi store lag som Spania, Tyskland, Portugal og Frankrike, men kun ett av dem kan nå finalen! Det betyr at vi kan vente oss flere storoppgjør i de neste par ukene.

Spania og Tyskland må regnes som de to store favorittene etter prestasjonene i gruppespillet, så det er en liten nedtur at disse nå allerede møtes i kvartfinalen. Hvem som går seirende ut av kampen her er nesten 50 / 50. Men vi holder en knapp på det talentfulle spanske laget, der ungguttene Nico Williams, Lamine Yamal og Pedri viser vei. Tysklands Florian Wirtz og Jamal Musiala (begge 21) har vært glitrende, og det er synd om disse ikke får vist seg mer frem i mesterskapet.

I kampen mellom Portugal og Frankrike får vi også en kamp mellom fortiden og fremtiden til den spanske klubben Real Madrid. Tidligere Real-helt Cristiano Ronaldo møter den nysignerte Real-spilleren Kylian Mbappe. Begge lag har trøblet litt, men her skal Frankrike ha kvalitet nok i laget til å sende 39 år gamle Ronaldo ut av EM og hjem til Saudi Arabia. Men det blir ikke enkelt. Portugal tok seg til kvartfinale ved å slå Slovenia 3-0 i straffesparkkonkurranse, der målvakten Diego Costa reddet tre av tre straffer! Med matchvinnere både foran og bak på banen, er det klart at denne kampen blir beintøff!

Nederland og England til semi?

I den tredje kvartfinalen møter det gamle storlaget Nederland overraskelsen Tyrkia. Nederland klamret seg videre fra gruppespillet som en av de beste treerne, men kjørte over Romania i åttedelsfinalen med 3-0. Tyrkia tok andreplassen i gruppe F bak Portugal og vartet opp med en ganske stor overraskelse da de slo ut formlaget Østerrike i åttedelsfinalen. Begge lag spiller sine første kvartfinaler i EM siden EM 2008, der Nederland røk ut for Russland i kvarten, mens Tyrkia tapte semifinalen mot Tyskland.

England seiler opp som en av de største favorittene til å nå finalen, på tross av at de har vært svært kjedelige å se på til tider. De slet seg videre fra gruppespillet og holdt på å ryke ut i åttedelsfinalen mot Slovakia. En mesterlig scoring fem minutter på overtid av Jude Bellingham sikret ekstraomganger, der Harry Kane avgjorde det. Nå møter England Sveits i kvartfinalen, mens en semifinale mot Nederland eller Østerrike også er overkommelig. De har rett og slett fått en enkel vei til finalen, men det avhenger av at de begynner å levere det alle forventer av dem. Kan Southgate ta England til gull?  

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *