Trannel og Kindred har anket søksmålet fra Norges Fotballforbund
Norges Fotballforbund står overfor ny rettsrunde i bildestriden med Trannel og Kindred
Norges Fotballforbund (NFF) må forberede seg på en ny runde i retten etter å ha vunnet et søksmål om ulovlig bildebruk av fotballstjernene Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Motparten Trannel International Limited og Kindred har valgt å anke saken, som vil bli behandlet av Borgarting lagmannsrett i løpet av sommeren, ifølge NRK.
Saken har sitt utspring i en Instagram-story publisert av Unibet den 24. mars 2021. I denne storyen ble det lagt ut et bilde av Ødegaard og Haaland iført landslagsdrakt. Dette medførte at NFF gikk til søksmål, og Oslo tingrett dømte i første instans i favør av NFF. Forbundet ble tilkjent en millionerstatning, men denne dommen er nå anket av Trannel og Kindred.
I strid med åndsverksloven
Oslo tingrett konkluderte med at bruken av bildet var i strid med åndsverkloven. Denne saken reiser viktige spørsmål om de legale konsekvensene av rettigheter knyttet til bilder av toppspillere i internasjonal fotball.
Fotballspillere som Ødegaard og Haaland er kjente personer og deres bilder har stor verdi for både klubber, sponsorer og medier. Det er viktig å finne en balanse mellom rettighetshavernes interesser og ytringsfriheten. Spørsmålet om hvorvidt bruken av bilder er lovlig, avhenger av om det er gitt tillatelse fra rettighetshaverne. Videre må bruken være i tråd med deres vilkår.
I denne saken kan de potensielle juridiske konsekvensene være betydelige, da selskaper som Kindred kan bli nødt til å betale betydelige erstatningssummer hvis de blir dømt for brudd på åndsverkloven. Dette kan også føre til strengere håndhevelse av rettigheter knyttet til bilder av toppspillere i fremtiden.
Er dette en heksejakt mot Trannel og Kindred?
Noen kritikere hevder at NFFs søksmål mot Kindred kan tolkes som en heksejakt. Vi antar at NFF ønsker å straffe selskapet på grunn av deres forretningsmodell som involverer pengespill. Dette kan sees i sammenheng med NFFs generelle holdning mot spillselskaper, og deres ønske om å begrense eksponeringen av gambling i fotballmiljøet. Samtidig blir NFF og andre norske idrettsorganisasjoner anklaget for dobbeltmoral i saken om TV og sportsdata-rettigheter til norske kamper.
Komplisert balansegang
Det er viktig å ta hensyn til den økende rollen sosiale medier spiller i fotballens verden. Instagram, Twitter og Facebook har blitt viktige plattformer for å engasjere fans og dele innhold. Spørsmålet om hvordan man balanserer rettighetshavernes interesser og ytringsfriheten på slike plattformer blir derfor stadig mer relevant.
I denne nye rettsrunden vil det bli interessant å følge utviklingen og se om Borgarting lagmannsrett kommer til samme konklusjon som Oslo tingrett. Vil ankebehandlingen føre til endringer i den opprinnelige dommen? Uansett utfall vil saken ha betydning for rettighetsforvaltningen av bilder av toppspillere i internasjonal fotball.
Utfallet av ankesaken er prinsipielt viktig
Hvis NFFs seier blir opprettholdt i ankebehandlingen, kan det sende et sterkt signal om at ulovlig bruk av fotballspilleres bilder ikke vil bli tolerert. På den annnen side vil det norske rettvesenet få mye å gjøre i fremtiden om rettighetshavere skal forfølge slike saker.
Uansett utfall av saken, vil diskusjonen om NFFs intensjoner og spørsmålet om en eventuell heksejakt mot Kindred fortsette. At rettighetene til fotballspillere og forbund må ivaretas for å sikre en bærekraftig økonomi i sporten er på sin plass. Til syvende og sist blir det opp til rettsvesenet å ta en nøktern vurdering av saken basert på gjeldende lovverk og bevis.