Gratulerer med Grunnlovsdagen!

Publisert: 17/05/2023 Sist Oppdatert: 17/05/2023 2 lesetid
Hva feirer vi 17 Mai
Bilde/Shutterstock

I dag er det 17. Mai, kjent som grunnlovsdagen her i Norge. Den er en påminnelse om vårt land’s reise til uavhengighet og en markering av de demokratiske rettighetene vi alle nyter i dag. Det er en dag da vi samles for å feire frihet, likeverd og retten til selvbestemmelse. Men i lys av noen aktuelle hendelser, er det også en dag som gir oss en mulighet til å reflektere over frihetens stadig skiftende landskap.

Demokratiet og ytringsfriheten utfordres

I år har regjeringens beslutning om å DNS-blokkere utenlandske nettsider vekket bekymring blant mange norske borgere. Mens intensjonen bak tiltaket er å beskytte innbyggerne mot de potensielle farer ved uansvarlig spilling, stiller mange spørsmålstegn ved om denne handlingen er i strid med Grunnlovens prinsipper om frihet og valgfrihet. Kanskje noe å tenke litt over på en dag som denne?

Samtidig pålegger Lotteritilsynet fullt lovlige betalingsmetoder å stanse sin drift i Norge. Alt i et forsøk på å beskytte det som noen mener er et utdatert spillmonopol. Debatten om individets rettigheter og statens rolle i å regulere disse rettighetene er foruroligende spak. Nesten fraværende vil vi tørre å påstå. Kanskje noe å tenke litt over på en dag som denne?

Den nye pengespilloven som trådte i kraft 1. Januar i år lå ute til høring før den ble politisk vedtatt. Naturlig nok ble debatten om lisensordning for online casino også en del av denne prosessen. Men både selve høringen om den mye pengespilloven, og diskusjonen om lisensordning førte aldri frem for opposisjonen. Der var aldri rom for noe annet en det som var forutbestemt fra myndighetene. «Vi har bestemt oss», kunne de like gjerne ha opplyst om på forhånd. Kanskje noe å tenke litt over på en dag som denne?

Disse handlingene gir grunn til ettertanke. De utfordrer oss til å reflektere over hvor grensene for frihet bør trekkes, og hva det virkelig betyr å være en demokratisk nasjon.

La oss feire!

Likevel, til tross for disse utfordringene, er det viktig å huske hva 17. mai virkelig representerer. Den markerer Norge som en selvstendig rettsstat med demokratiske rettigheter for alle. Det er en dag da vi hylles for vår styrke, vår utholdenhet og vår besluttsomhet i å opprettholde disse rettighetene.

Denne grunnlovsdagen, la oss komme sammen for å feire alt vi har oppnådd som nasjon, mens vi også reflekterer over de utfordringer vi står overfor. La oss bruke denne dagen til å fornye vårt engasjement for frihet og rettferdighet for alle. Og la oss minne oss selv om at vår styrke ligger i vår evne til å håndtere disse utfordringene med integritet og mot.

Kongebonus vil uttrykke vår stolthet og takknemlighet for alt vi har oppnådd. Til alle i Norge, ønsker vi dere en fredelig og gledelig 17. mai.

Gratulerer med dagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *