Monopol og Markedsføring – Et Urettferdig Spill

Publisert: 18/06/2024 Sist Oppdatert: 18/06/2024 5 min lesetid
Lottotrekning i studio NRK
Lottotrekning på lørdagskvelden – Redaksjonell lørdagsunderholdning, eller reklame for pengespill? – Bilde: Norsk Tipping

NRKs sendinger av Lotto-, Vikinglotto- og Extratrekningene er ikke å anse som markedsføring, og dermed lovlige, konkluderer Medietilsynet i sin nylige vurdering. Dette kommer etter en forespørsel fra Kindred Group, som stilte spørsmål om disse sendingene bryter kringkastingsloven, som forbyr NRK å finansiere gjennom reklame.

Redaksjonelt behandlet, men er det riktig?

Medietilsynet mener at sendingene er redaksjonelt begrunnet og at NRK betaler markedspris for rettighetene. Det hevdes at dette ikke utgjør reklame, siden NRK ikke mottar betaling fra Norsk Tipping. Likevel viser utredningen at Norsk Tipping pådrar seg større kostnader enn inntektene fra rettighetssalget til NRK, noe som ble fremhevet av Kindred Group i deres henvendelse.

Dette reiser spørsmål om rettferdighet og konkurranse i markedet. Selv om sendingene teknisk sett ikke er reklame, fungerer de som effektiv markedsføring for Norsk Tipping. Publikum eksponeres regelmessig for disse spillene, noe som indirekte kan oppmuntre til deltakelse, særlig når det ikke finnes tilsvarende eksponering for utenlandske online casino aktører.

Skjulte forretningshemmeligheter

Forsøk på å få innsyn i NRKs betalinger for rettighetene har blitt avslått av både Medietilsynet og Kultur- og likestillingsdepartementet. Det henvises til forretningshemmeligheter, selv om både NRK og Norsk Tipping er eid av staten. Dette hemmeligholdet gjør det vanskelig å vurdere om avtalen er rettferdig og om NRK faktisk betaler en markedspris.

Et urettferdig monopol

Norsk Tipping nyter godt av en enerettsmodell som gir dem en betydelig fordel over utenlandske spillselskaper. NRKs sendinger gir dem ytterligere eksponering uten tilsvarende muligheter for andre aktører. Dette skaper en skjev konkurransesituasjon, der statlige privilegier gir Norsk Tipping en urettferdig fordel.

Veien videre – En lisensmodell

For å skape en mer rettferdig konkurranse, bør Norge vurdere en lisensmodell som åpner opp for flere aktører. Dette vil sikre like vilkår for alle spillselskaper og potensielt øke statens inntekter, som kan brukes på gode formål. En slik modell kan også bedre beskytte norske spillere ved å tilby trygge og regulerte spillalternativer.

Medietilsynets vurdering av NRKs tippesendinger som redaksjonelt innhold kan være juridisk korrekt, men det reiser spørsmål om rettferdighet i spillmarkedet. Norsk Tippings eksponering gjennom NRK fungerer effektivt som markedsføring, til ulempe for utenlandske aktører. For å sikre rettferdig konkurranse og ansvarlig spill, bør Norge vurdere å innføre en lisensmodell. En slik løsning gir alle spillselskaper like muligheter. Det er på tide å skape en balansert og rettferdig spillpolitikk som bedre beskytter norske forbrukere, og sikrer en sunn konkurranse i markedet.

Oddsekspert med stor interesse for sport og spill

Eskil er først og fremst en veldig fotballinteressert mann som alltid har hatt en stor interesse for sport og konkurranser. Med dette utgangspunktet fant han…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *