En ny pave er valgt – Pave Leo XIV blir lederen av Den katolske kirke
Den 7. mai 2025 låste de 133 kardinalene seg inne i Det sixtinske kapell i Vatikanet, for å stemme frem den nye paven. Nå er konklavet blitt enige om hvem som skal bli den nye lederen av Den katolske kirke og den 267. paven i paverekken.
Table of Contents
Den populære Pave Frans døde 21. april 2025 i en alder av 88 år. Argentineren var den første paven fra Amerika og hentet i løpet av sin periode inn hele 163 kardinaler fra 76 ulike land. Flere av disse har nå vært med på å stemme frem den nye paven, som tar over som leder av Den katolske kirke.
Dette er den nye paven
Den amerikanske kardinalen Robert Francis Prevost (69) er den nye paven. Valget kommer ganske overraskende på oddsmarkedet for pavevalget. For Prevost var kun regnet som en outsider. Faktisk gav utvalgte bettingsider Prevost kun en 2 % sjanse til å bli den nye paven. Kardinalene Parolin og Tagle ble regnet som de største favorittene.
Prevost ble i januar 2025 opphøyd til kardinalbiskop av pave Frans, noe som regnes som en svært eksklusiv stilling og et stort tegn på pavelig tillit.
Hvordan fungerer konklavet og avstemningen i pavevalget?
Etter at kardinalene låste seg inne i Det sixtinske kapell den 7. mai, har de diskutert og stemt på hvem som blir den nye paven. Allerede første kveld ble første stemmerunde gjennomført, men ettersom ingen pavekandidat fikk det nødvendige to tredjedels flertallet, ble sort røyk sendt opp av pipen.
Fra den 8. mai ble det gjennomført nye to avstemninger både på morgenen og på ettermiddagen. Kl. 12:00 ble sort røyk sendt opp igjen, da kardinalene ikke klarte å bli enige. Men på kvelden kom den hvite røyken fra kapellet.
Måten avstemningen fungerer på er at hver kardinal får en stemmeseddel. På denne står ordene «Eligo in Summum pontificem», noe som betyr «Jeg velger som øverste pontiff». Etter at kardinalen har skrevet ned navnet på sin kandidat, legges lappen i en bronseurne. Stemmesedlene brennes etter hver avstemning, og for å skape den sorte eller hvite røyken tilsettes kjemikalier. Tidligere ble bare stemmesedlene brent og tørr eller fuktig halm ble tilsatt for å lage de ulike fargene på røyken, men i dag er det nyere teknologi som brukes.
Hvilke pavekandidater var de største favorittene?
Foran pavevalget var det italienske Pietro Parolin som var favoritten til å bli ny pave. Han var favoritten fra de første odds på pavevalget ble lagt ut på nett. Den filippinske Luis Antonio Tagle var også regnet som en av favorittene, mens både Matteo Maria Zuppi og Peter Turkson var noen av de første oddsfavorittene.
Like før kardinalene samlet seg i Vatikanet, sank oddsen på to av pavekandidatene. Pierbattista Pizzaballa og Robert Sarah fikk mye omtale på sosiale medier og meldte seg på i toppen av oddsfavorittene.
At to afrikanske pavekandidater fikk en lav odds på dette pavevalget, skyldes i hovedsak at den katolske befolkningen i Afrika har økt kraftig over de siste hundre årene. I 1910 var det kun 1 prosent av verdens katolikker i Afrika, mens i 2010 var det tallet 16 %. I dag er rundt 20 % av den katolske befolkningen i Afrika – like mye som i Europa.