eSports betting (1)

eSports betting

Publisert: 29/11/2023 Sist Oppdatert: 31/01/2024 6 min lesetid

E-sport eller elektronisk sport er konkurranser i videospill på datamaskiner. Her konkurrerer spillere mot hverandre som lag eller som enkeltspillere i et multispiller-spill. Når vi satser penger på slike spill, kaller vi det eSports betting.

I denne guiden skal vi ta for oss eSports betting, men før vi kommer dit, må vi ta en titt i historiebøkene.

eSport og konkurranser i videospill

Denne formen for konkurranse har vært utført på amatørnivå i lengre tid. Den første kjente videospillkonkurransen skjedde 19. oktober 1972 på universitetet i Stanford. Her konkurrerte studenter i spillet «Spacewar» for en toppremie på ett års abonnement på bladet Rolling Stone.

I 1974 arrangerte Sega «All Japan TV Game Championship» – en landsdekkende videospill-konkurranse som ble arrangert på 300 ulike steder i landet.

Selv om videospill var populært i USA, var det i ASIA de aller fleste spillene kom fra. Videospill-industrien har stått sterkt på kontinentet siden. Spill som Space Invaders (1978) og Asteroids (1979) oppnådde enorm suksess. Mens et Space Invaders-mesterskap arrangert av Atari i USA lokket over 10 000 deltakere.

Det var Rebecca Heineman som vant turneringen, og hun fikk jobb som programmerer etter turneringen. Da var hun bare 16 år, og hun jobber i dag fortsatt som videospill-designer og programmerer.

Utover 90-tallet økte antall videospill og esport-turneringer, og du fant blant annet konkurranser på spill som Street Fighter, Super Mario, Tetris, NBA Jam, Virtua Racing med flere.

eSport utviklet seg også stort i Sør-Korea mot slutten av 90-tallet, og på 2000-tallet var eSports et nærmest folkelig begrep i store deler av verden.

Spill som Counter-Strike, Quake, StarCraft og WarCraft nådde en stor popularitet, og konkurranser i disse spillene ble TV-sendt flere steder i verden.

eSport i Norge

Det var først i 2012 at dekningen av eSport i Norge virkelig eksploderte. I Norge arrangerer Gamer.no en egen eSport-liga som har godt over 1500-spillere. Her konkurrerer dem i League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, StarCraft II, Dota 2, Fortnite og Heathstone: Heroes of Warcraft.

Det arrangeres også en egen konkurranse på TV2 Play kalt Altibox-ligaen, der 110 spillere kjemper om en pott på 180 000 kr.

For å bli en god e-sportsutøver trengs det både talent og mye øving. Man skal skaffe sponsorer og bygge merkevaren. For å tilrettelegge enda mer for denne type sport, ble det i 2018 åpnet et offentlig E-sportssenter i Sarpsborg. Mens det på videregående skoler i Kristiansand, Oslo, Ålesund og Sandnes tilbys eSport som utdanningsprogram. Flere skoler tilbyr også E-sport som toppidrett. Tiller videregående tilbyr eSport som både toppidrett og som idrettsfag – likestilt med fotball, håndball osv.

Hva er eSports betting?

Ettersom eSports stadig øker i popularitet, er også eSports betting blitt mer og mer vanlig i både Europa, USA og Asia. 

Men hva er egentlig eSports betting? eSport er i dag en milliardindustri, og med så mye penger i sporten, tok det ikke lang tid før spillere begynte å tippe på den. Her kan du rett og slett tippe på de ulike eSport-konkurransene, og du finner også flere eSports betting sites på nett som tilbyr både sports betting odds og live streaming av slike konkurranser hver eneste dag.

Vi deler gjerne eSport betting opp i flere kategorier – som nevnt nedenfor.

Tradisjonell eSports betting

Den mest populære måten å tippe på eSport på er live betting – og du finner denne type eSports betting på en hel rekke forskjellige norske bettingsider. Men du kan selvsagt også tippe vanlige innsatser før konkurransene settes i gang.

Her finner du både større og mindre utvalg av ulike innsatsalternativer, og flere oddssider har virkelig lagt et stort fokus på eSport og laget egne eSport-bettingsider med flere funksjoner og bonusmuligheter. Du kan til og med finne betting tips på esport på utvalgte sider.

Fantasy-tipping

Fantasy eSport er spesielt populært i USA, der det ikke finnes så mange oddssider som tilbyr eSports betting. Her kan du bygge opp en startoppstilling av spillere – akkurat som fantasy fotball og lignende.

Her vil du spille mot andre spillere om å velge ut det beste laget, i motsetning til på tradisjonell eSports betting, der du spiller mot huset/oddssiden.

eSports betting på streamere

Streaming-kanaler som Twitch har økt massivt i popularitet, og her spiller profesjonelle streamere alle de kjente videospillene. Bettingsider som GG.Bet har virkelig satt fokus på dette og tilbyr jevnlig odds på deres streaming-betting-tjeneste.

Med denne bettingmetoden kan du også tippe på flere andre E-sporter utenom de mest populære spillene, som Apex Legends og Fortnite.

Betting på gjenstand/skin

Denne typen eSports betting er noe som foregår inne i eller ved siden av markedsplassen for gjenstander og skin i spillet. Her benyttes gjerne våpen og evner i spillet som innsatser. Dermed vil du ikke finne slike eSports-alternativer på online gamblingsider.

Sosial eSport betting

Sosial eSport-tipping er det vi kaller innsatser plassert mellom venner. Dette er innsatser som er gjort for moro skyld og vil ikke være inkludert i noen form for organisert tipping.

Fokus på eSports betting på oddssider

Flere og flere oddssider på nett tilbyr i dag et rikt utvalg av eSports betting. Mange har det som en undermeny på oddssiden. Men flere bettingsider har opprettet en egen eSports-side med mengder av streaminger, innsatstyper og funksjoner.

Du finner også en rekke bettingsider som i dag tilbyr egne velkomstbonuser og jevnlige kampanjer på eSports.

Oddssider som GG.Bet, iBet, Lilibet og mange flere har allerede tatt inn eSports betting som en del av deres store utvalg av odds, og utvalget blir bare større.

Hva slags innsatser kan jeg plassere på eSport?

Det finnes mengder av ulike innsatsmuligheter på eSports betting, og de aller fleste eSports betting sites tilbyr følgende innsatser.

  • Vinner – det vanligste spillet. Spill på hvilket lag som vinner eller om det blir uavgjort
  • Total – hvor mange poeng eller mål blir det i kampen eller på ett av lagene
  • Spread – en form for handicap-spill der ett lag starter med minus eller pluss x antall poeng
  • Rundevinner/Kartvinner – hvem vinner omgangen, runden eller kartet
  • Kills / Kills handicap – Hvor mange «kills» får laget med eller uten et handicap på x antall «kills»

I tillegg finner du enda flere varianter når du spiller live betting på eSports. Følg kampene live på streaming-tjenester eller direkte på oddssiden og spill på forskjellige utfall i løpet av kampen.

Er det eSports betting sikkert

Mange lurer på om det er sikkert og trygt å spille på eSports. Denne formen for betting inkluderer spillere fra hele verden som konkurrerer, og selvsagt er det et spørsmål om at juks kan forekomme.

Men ettersom eSports betting på oddssider foregår på større turneringer i de ulike kategoriene, vil det alltid være en stor pengesum å kjempe om for spillerne.

Derfor vil alle spillerne alltid gjøre sitt beste for å vinne oppgjørene og gjøre de så rettferdige som mulig. Etter at eSports betting ble inkludert i pengespill på nett, har også jobben med å unngå matchfiksing økt i så stor grad at det ikke er noen enkel sak å jukse i slike spill.

Esports Integrity Commission undersøker alle mistanker om juks, doping og matchfiksing. De samarbeider med selskaper som arrangerer eSports-turneringer og lisensutgivere på både Isle of Man, Nevada og Storbritannia.

Mest populære spill på eSports betting

I dag finnes det et godt utvalg av ulike videospill som inkluderes i de største og mest populære eSports-turneringene og som det gjennomføres eSports betting på. Dette er de aller største.

League of Legends

League of Legends (forkortet LOL) er et multispiller-videospill fra 2009 utgitt av Riot Games. Her kjemper to lag med fem spillere mot hverandre på ulike kart og samler XP (experience points) ved å utslette fiendene. Du kan skaffe ulike enheter for å styrke karakteren din og samle gull ved å slå motstanderens «minions», mestere eller ødelegge defensive strukturer.

LOL er det største spillet innen eSports betting. På det meste hadde det over 8 millioner spillere og 100 millioner seere (VM i League of Legends 2019). Du finner stadig live streaming av spillet på Youtube, Twitch, Bilibili og TV-kanaler.

Dota 2

Dota 2, eller Defense of the Ancients, er et multispiller-spill utgitt av Valve i 2013. Også her spilles det med to lag av fem spillere, der hvert lag okkuperer og beskytter sin egen base på kartet. Alle spillere har en karakter med unike ferdigheter, og du samler «experience points» og gjenstander i løpet av spillet. Klarer ett lag å ødelegge det andre lagets «Ancient» – en stor struktur på basen – har de vunnet.

Counter-Strike

Counter-Strike, eller CS, er et multispiller taktisk first-person skytespill, der terrorister skal gjennomføre en bombing, gisselaksjon eller eliminering, mens «counter-terrorists» skal stanse dem. Spillet ble egentlig til som en modifikasjon til Half-Life, men ble i 2000 gitt ut som et eget spill.

Det er kommet mengder av ulike varianter av CS etter dette, senest i 2023, da Counter-Strike 2 ble gitt ut.

Valorant

Riot-spillet Valorant er et gratisspill som ble gitt ut i 2020. Dette har tatt inspirasjon fra Counter-Strike-serien og foregår i fremtiden. Også her er det to lag med fem spillere som kjemper mot hverandre. Spillet er kjent for å ha en rekke ulike våpen og agenter som du kan velge mellom.

Call of Duty

Activision publiserte Call of Duty tilbake i 2003, og i dag finner du hele 20 ulike varianter. Nye spill kommer hvert eneste år, og i 2023 ble Call of Duty: Modern Warfare III gitt ut. Du finner flere av variantene på eSports betting sites verden over.

Rainbow Six Siege

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege er et taktisk skytespill utviklet av Ubisoft Montreal. Spillet ble lansert i 2015 og er en oppfølger til en rekke andre Rainbow Six-spill. Det første, Rainbow Six, ble gitt ut i 1998 for Windows, Mac, Nintendo 64, Playstation 1, Dreamcast og Gameboy.

Du skal bruke taktikk og samarbeid for å ta kontroll på situasjoner og enten være en angriper eller forsvarer akkurat som på Counter-Strike.

FIFA

FIFA fotball fra 2011 er verdens mest populære videospill for fotball. Her kan du spille som mananger eller enkeltspiller med lag og landslag fra hele verden. Nye spill ble gitt ut hvert år frem til 2023, da det siste spillet i rekken ble lansert. Etter å ikke ha kommet overens med FIFA over bruk av FIFA-navnet, valgte EA Sports å lansere en ny spillserie kalt EA Sports FC.

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er eSports betting?

eSports betting er måten du kan tippe på videospill-turneringer. eSports inluderer turneringer på spill som Dota 2, FIFA, League of Legends og Valorant. Det finnes egne lag for eSport både i Norge og resten av verden.

Kan man tippe på eSport i Norge?

Ja, flere norske bettingsider tilbyr tipping på eSport daglig på deres oddsside. Du finner til og med oddssider som har dedikert egne sider for eSport betting og tilbyr kampanjer og bonuser på spillene.

Hvilke spill er populære på eSports betting?

Spill som League of Legends, Dota 2, FIFA, Rainbow Six Siege, Valorant og Call of Duty er alle populære spill for eSports betting.

Finnes det eSports-lag i Norge?

Ja, i Norge finnes det en rekke eSports-lag. DMG, KAOS, 777, Apeks Rebels, Senja og Rotaryon har alle vært i toppen av spill som League of Legends, Counter-Strike 2 og Rocket League den seneste tiden. Good Game-ligaen, Gamer.no sin egen liga, har syv nivåer i divisjonssystemet med åtte lag i hver divisjon for hvert spill. I tillegg finner du flere avdelinger i 4. til 7. divisjon, noe som gjør at det totale antallet i hvert fall er firesifret.