Finland forbereder seg på å erstatte gamblingmonopol med lisenssystem

Publisert: 25/01/2023 Sist Oppdatert: 02/02/2023 2 lesetid

Den finske regjeringen har offisielt bekreftet planene om å avvikle det nåværende gamblingmonopolet for å implementere et lisensierings-system i stedet for.

Finland alene i EU med monopol for gambling

Våre finske naboer i Øst er kjente for å være glad i online casino og gambling. Per i dag er Finland eneste fullverdige EU-land som fortsatt har et monopol for gambling. Finlands svar på Norsk Tipping, Veikkaus, har siden 2017 registrert at en stadig større andel av omsetningen går til ulisensierte utenlandske operatører. Det var administrerende direktør i det statseide spillselskapet Veikkaus, Olli Sarekoski, som i August 2022 kom med forslaget om å fjerne monopolet. Som et resultat ba han om innføring av et lisensregime og entydige gamblingforskrifter for bedre å beskytte forbrukerne.

Ifølge talsmenn for den finske regjeringen kan et fullt regulert gamblingmarked bli en realitet i landet så snart som i 2025 eller 2026.

Harde fakte

Siden 2017 har omsetningen på ulisensierte utenlandske sider øket fra 13,4% av den totalt omsetningen til Veikkaus, til over 40% i 2021. Videre økning for 2022 er forventet å være ca 50% av markedet. Den totale omsetningen til Veikkaus i 2021 var på hele 1,12 Milliarder Euro. Det betyr at de finske spillerne omsetter for ca 500 Millioner Euro i året på ulisensierte sider. Det er en så betydelig sum at de finske styresmaktene vil bli nødt til å ta grep for få systemet forandret.

«Veikkaus taper markedsandeler siden dets digitale tilbud ikke er like attraktivt som det til andre iGaming-selskaper, men jeg forventer ikke å se noen betydelig drahjelp på forslaget før neste parlamentsvalg i April 2023»

Antti Koivula, partner og juridisk rådgiver i det finske spilladvokatfirmaet Legal Gaming

Markedet for gambling i Europa i 2021

Hva med Norge?

Som illustrasjonen over viser, vil Norge bli det eneste gjenværende Monopolet for gambling etter at Finland går over til et lisenssystem. Selv om Norge ikke er fullverdige medlemmer av EU slik Finland er, er vi likevel underkastet lover og regler i EU under vårt EØS-medlemsskap.

Det unike med Norge er at våre myndigheter har bestemt seg for å ikke ta lærdom av andre lands feil og prøving for å komme frem til et system som først og fremst vil beskytte problemspillere.

Forbud

Selv om de Norske myndighetene helst kunne tenkt seg å fysisk sperre tilgang til alle nettsider som tilbyr pengespill, bortsett fra Norsk Tipping, så kan de ikke gjøre dette med loven i hånd. Dermed går de den tunge veien med å forby alle veier som leder til problemet. Vi snakker om betalingssforbud, og den nye oppgraderte pengespilloven fra 1.1. 2023.

Vår oppfordring til de Norske myndigheter er at problemer er til for å løses, og ikke for å forbys. Det kommer det sjelden noe godt ut av. Lessons learned fra andre land, og historiske lignende problemstillinger må tas i betraktning for å få en lisensordning for gambling på plass her i Norge også. Snarest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *