Norske idrettsorganisasjoner anklaget for dobbeltmoral

Publisert: 24/02/2023 Sist Oppdatert: 27/08/2023 2 lesetid
norsk fotball

Norske idrettsorganisasjoner blir anklaget for dobbeltmoral etter at det ble avslørt at de selger sine TV-rettigheter og sportsdata til internasjonale selskaper. Deretter selger de samme selskapene rettighetene til gambling-bransjen. Denne praksisen gjør at internasjonale spillselskaper kan bruke norske TV-bilder og statistikk på sine nettsider utenfor Norges grenser.

Mottar penger fra gamblingindustrien

Norges Fotballforbund, ishockeyforbund og volleyballforbund har alle solgt sine «spillerettigheter» til selskaper som IMG og Genius Sports. Disse selskapene kan deretter videreselge rettighetene til gamblingindustrien. Pengene fra gamblingbransjen kommer indirekte norsk idrett til gode. Problemet er at idrettsutøvere som har frontet den internasjonale spillindustrien blitt angrepet av norske idrettstopper.

Gjør som vi sier, ikke som vi gjør

For fire år siden ble det funnet at flere norske idrettsutøvere hadde investert i aksjer for flere millioner kroner i utenlandske gamblingselskaper. Avsløringen ble møtt med kritikk fra tidligere idrettspresident Tom Tvedt, som kalte den «umusikalsk» og «illojal».

Toppserieklubben Avaldsnes forsøkte for to år siden å inngå en avtale med tippeselskapet Betsson. Det forårsaket sterk motstand fra norske idrettsledere. Daværende fotballpresident Terje Svendsen uttalte. «Å samarbeide med eller profilere et selskap som tilbyr ulovlig pengespill vil bli ansett som illojalt og i strid med idrettens verdier.

Asle Skjærstad, som den gang var styreleder i Avaldsnes, uttrykte overraskelse over at forbundet kunne inngå avtaler med pengespillbransjen gjennom en tredjepart. Mens en klubb som Avaldsnes ikke fikk lov til det. Han hevdet at det så ut til å være en dobbeltmoral.

Kun for bruk i utlandet

Norges Fotballforbund og ishockeyforbund argumenterer for at deres avtaler med IMG Arena gjelder kun utenfor Norges grenser. Kritikere peker på at dette tillater internasjonale gamblingselskaper å bruke norske TV-bilder og statistikk på sine nettsider. Problemstillingen reiser spørsmål om forholdet mellom norsk idrett og pengespillbransjen. Da spesielt gitt Norges strenge regulering av spillbransjen, og dens monopol-modell, som støttes av norsk idrett og NFF.

Det koker på sosiale medier

Norsk bransjeforening for onlinespill går hardt ut mot forbundene på sosiale medier. Generalsekretær Carl Fredrik Stenstrøm angriper særforbundene i et innlegg på Linkedin, og kaller det hele dobbeltmoralsk. «Norske idrettstopper har angrepet utøvere som fronter internasjonal spillindustri. Men i det stille mottar særforbund indirekte store summer fra den samme bransjen», skriver han i innlegget.

Ikke likhet for loven

Da den nye pengespilloven trådte i kraft 1. Januar 2023, måtte tidligere idretts-profiler og andre kjente personligheter pent slutte å fronte utenlandske spillsider. John Carew, Mini Jacobsen og Davy Wathne ble alle nødt til å avslutte sine samarbeid med henholdsvis ComeOn, Nordicbet og Coolbet. Samtidig sitter forbundene på toppen av idretten å mottar inntjeninger fra den samme gambling-bransjen som de er så sterkt imot. Galskapen vil ingen ende ta i kjølvannet av Europas siste gjenlevende gambling-monopol Norsk Tipping.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *