Østerriksk domstol avgjør at loot boxes i FIFA er ulovlig gambling

Publisert: 20/03/2023 Sist Oppdatert: 20/03/2023 1 lesetid

Hermagor tingrett i den østerrikske delstaten Kärnten har avgjort at Sony Interactive Entertainment Network Europe brøt østerriksk gamblinglov ved å tilby loot boxes i FIFA. Retten har beordret Sony til å tilbakebetale €338,26 til spillere. Og at FIFA Ultimate Team (FUT)-pakker skal klassifiseres som «gamblingspill som krever lisens».

Fifa Loot box ulovlig gambling

I følge retten er premiene som innhentes fra FUT-pakker tilfeldige og representerer «økonomisk fordel i henhold til den østerrikske spillloven». Ettersom fotballspillerne som hentes fra loot boxes kan omsettes på transfer-markedet i spillet, og det er mulig å tjene penger. Kjennelsen kommer som svar på et søksmål mot Sony i 2020 der flere spillere, inkludert en mindreårig, brukte mer enn €400 på pakkene.

Saken var mot Sony og ikke FIFAs utgiver, Electronic Arts, fordi Sony var ansvarlig for å behandle betalingen for pakkene. Sony har ikke svart på saken i skrivende stund, men kjennelsen er ikke endelig. Dermed kan firmaet fortsatt anke avgjørelsen.

Dommen om loot boxes er en bombe

Richard Eibl, administrerende direktør i rettsfinansieringsmannen Padronus, sa: «Dommen er en bombe for hele videospillindustrien. Hverken i Østerrike eller i Tyskland har det vært rettspraksis på spørsmålet om lovligheten av loot boxes. Eller gjenvinningsmuligheter for utførte betalinger.»

Eibl argumenterte for at loot boxes bør betraktes som gambling fordi kjøpet primært er basert på et sjansespill og for det andre har en økonomisk fordel knyttet til seg.

Han kommenterte: «Retten viste oss rett og forklarte plausibelt hvorfor dette var tilfelle med FIFA-pakker. Når det gjelder iscenesettelser, er Sony også sterkt orientert mot konvensjonelle sjansespill når de kjøper loot-boksene. Audiovisuelle lokkeelementer som fyrverkeri brukes til å utløse en dopaminfrigjøring hos hovedsakelig mannlige ungdommer. Det var først gjennom å snakke med kundene våre at vi innså hvor vanedannende FIFA-pakkene er og hvor patologisk kjøpsatferden til enkelte spillere er.»

Padronus, som finansierte søksmålet, har hevdet at mer enn 1000 FIFA-spillere har henvendt seg til firmaet så langt, med et gjennomsnittlig krav på rundt €800. I ett tilfelle hadde en person brukt nesten €85 000.

Store konsekvenser for spillindustrien

Rettens avgjørelse kan få vidtrekkende konsekvenser for spillindustrien. Bare to europeiske land, Belgia og Nederland, klassifiserer for øyeblikket loot boxes som gambling. I Storbritannia regnes ikke loot-bokser som gambling, men i juli 2022 oppfordret tidligere kulturminister Nadine Dorries spillutviklere og plattformer til å ta mer handling angående loot-bokser i videospill.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *