Spania risikerer å bli utestengt fra fotball-EM 24 på grunn av innblanding fra myndighetene

Publisert: 30/04/2024 Sist Oppdatert: 30/04/2024 4 min lesetid

Fotball-EM 2024, som skal gå av stabelen i Tyskland, nærmer seg med stormskritt. Det er mindre enn 2 måneder til avspark, og nå står Spania i fare for å bli utestengt fra turneringen. Det er beskyldninger om statlig innblanding i det spanske fotballforbundet (RFEF) som ligger bak den mulige sanksjonen. En slik utestengelse vil få vidtrekkende konsekvenser for Spania som fotballnasjon. Også fremtidige turneringer, som fotball-VM i 2030, der Spania til alt overmål er en av vertsnasjonene, er i risikosonen.

Bakgrunnen for de mulige sanksjonene

La Roja, som er det populære kallenavnet på det spanske herrelandslaget, er to ganger europamestere i 2008 og 2012. De var semifinalister i forrige turnering, og regnes som en sterk vinnerkandidat til det kommende EM 2024 i Tyskland. Rapporter fra kilder som Sportbible og AS hevder at Spanias øverste idrettsråd (CSD) er beskyldt for å ha gått over streken i styringen av RFEF.

President Jose Manuel Rodríguez-Uribes i CSD har sendt et brev til både UEFA og FIFA der han forklarer nødvendigheten av at myndighetene er involvert i RFEF. Til tross for dette hevdes det at begge organisasjonene fant forklaringen utilstrekkelig og oppfattet CSD’s handlinger som å gå over streken.

UEFA og FIFA sendte et felles brev tilbake til CSD, der de hevdet at enhver form for statlig innblanding i RFEF’s anliggender ikke ville bli tolerert. De ba om detaljerte svar på følgende spørsmål innen fredag:

  • På hvilket rettslig og/eller faktisk grunnlag ble kommisjonen oppnevnt?
  • Hvem utgjør kommisjonen, og hvem har oppnevnt medlemmene?
  • Hva er kommisjonens nøyaktige mandat?
  • Hvilke fullmakter har kommisjonen?
  • Hvilket forhold har kommisjonen til de lovbestemte beslutningsorganene i RFEF?

Hvem tar plassen til Spania i EM-24 om de utestenges?

Mange håper selvfølgelig på at om Spania blir suspendert fra deltagelse i fotball-EM 2024, så vil Norge med Haaland og Ødegaard i spissen ta plassen. I utgangspunktet er dette en logisk tankegang, da Norge var i samme gruppe som Spania under EM-kvalifiseringen.

gruppe A i EM-kvalifiseringen.
Norge havnet bak Spania og Skottland i gruppe A i EM-kvalifiseringen. Bilde: Wikipedia

Dessverre for håpefulle nordmenn er UEFA’s regelverk ikke til vår fordel denne gangen. Om Spania skulle bli utestengt fra EM-24, vil plassen tilfalle det høyeste rangerte landet på FIFA’s liste over best rangerte land i Europa. Det er ikke Norge, da vi i øyeblikket ligger på en forsmedelig 47. plass.

Grafen viser Norges rangeringer på FIFA-listen de 3 siste årene. Vi er nå nede på en smått «flau» 47. plass, og dermed uten forhåpninger om plass i EM-2024 om Spania blir suspendert. Kilde: FIFA

Hva gjenstår før en beslutning om Spanias skjebne blir tatt

Hvis CSD’s svar ikke er tilfredsstillende, kan Spania bli suspendert fra både UEFA og FIFA med umiddelbar virkning. En slik suspensjon vi umiddelbart sette deltakelsen i Euros 2024 i fare. I tillegg kan spanske klubber som Real Madrid og Barcelona også bli utestengt fra neste sesongs Champions League.

Situasjonen er fortsatt spent, og fremtiden til spansk fotball henger i en tynn tråd. Nå som fristen nærmer seg, er alles øyne rettet mot CSDs svar og UEFAs og FIFAs handlinger.

Oddsekspert med stor interesse for sport og spill

Eskil er først og fremst en veldig fotballinteressert mann som alltid har hatt en stor interesse for sport og konkurranser. Med dette utgangspunktet fant han…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *