Fotball-EM 2024 gruppe A – analyse, favoritter og nyheter

Publisert: 06/06/2024 Sist Oppdatert: 08/06/2024 10 min lesetid

EM i Tyskland sparkes i gang den 14. juni, og frem mot åpningskampen mellom Tyskland og Skottland skal vi se nærmere på de ulike EM-gruppene. Vi ser på alle de ulike lagene, oddsfavorittene, stjernespillerne og nyhetene som omhandler de ulike gruppene i EM 2024. Vi starter selvsagt med gruppe A, der vi blant annet finner vertskapsnasjon Tyskland, som mange holder som en av favorittene i årets EM-sluttspill.

Lagene i EM gruppe A

I den første EM-gruppen finner vi vertskapsnasjon Tyskland, som er regnet som den store favoritten i gruppen. Tyskland spiller også åpningskampen den 14. juni, der de møter Skottland. Vi har sett nærmere på de ulike lagene som møtes i denne gruppen.

Tyskland

Manuel Neuer Tyskland
Manuel Neuer holder koken for Tyskland i en alder av 38 år. Er det hans siste store mesterskap?

Tyskland og Julian Nagelsmann er vertsnasjon til sommerens EM-sluttspill og har dermed ikke trengt å gå gjennom en EM-kvalifisering. I stedet har de spilt en rekke privatlandskamper med varierende hell. Laget deltar i sitt 14. strake EM-sluttspill, og har kun gått glipp av EM 1960, EM 1964 og EM 1968. De vant på første forsøk i 1972 og tapte finalen fire år senere. I 1980 tok de seg til sin tredje strake finale og tok et nytt EM-gull. Laget er stort sett å regne med når det kommer til EM i fotball og står med totalt tre gull tre sølv og tre bronsemedaljer. De hadde riktignok et sluttspill langt under pari i 2020, da de røk ut i åttedelsfinalene mot England. På tross av det svake sluttspillet sist EM, er det mange som velger Tyskland som vinner når de plasserer sine innsatser på EM 2024 tipping.

Laget har levert vekslende i treningskampene, der det blant annet har tapt for Østerrike, Polen, Colombia og Japan, mens de også har levert sterke seire over Frankrike (to ganger), USA og Nederland. Nylig spilte tyskerne uavgjort 0-0 mot Ukraina, men på tross av manglende mål, var Nagelsmann fornøyd med det han så. Han mente i følge det tyske fotballforbundets offisielle nettsider at laget «ønsket å vinne». En spiller som imponerte var unggutten Maximilian Beier fra TSG Hoffenheim. Han fikk sin debut på det tyske landslaget og kan få en rolle i årets EM-sluttspill.

Skader foran EM-sluttspillet

Tyskland har en rekke stjernespillere å velge mellom. Men mange har utrykt bekymring over skadene til de to angrepsstjernene Timo Werner og Serge Gnabry. Tottenham-utlånte Werner har hele 57 landskamper og 24 mål for «Die Mannschaft», mens Bayern-vingen Gnabry kan skilte med 45 landskamper og 22 mål. Det er altså masse erfaring som trolig blir sittende foran TV-skjermen i sommer.

Dortmund-forsvarer Mats Hummels (76 landskamper), Julian Brandt og Bayern-midtbane Leon Goretzka (47 landskamper) er heller ikke tatt ut i troppen til Nagelsmann.

Tysklands stjernespillere i EM 2024

 • Ilkay Gündogan – Barcelona

Barcelona-spilleren er en viktig brikke på det tyske laget, men hans dalende formkurve bekymrer en del tyske fans. Tyskland er helt avhengige av at den erfarne midtbanespilleren leverer på høyeste nivå.

 • Florian Wirtz – Bayer Leverkusen

Florian er bare 21 år, men har allerede vunnet ligaen med Bayer Leverkusen og samlet 17 landskamper for Tyskland. Han kan virkelig bli en av de store profilene for et allerede profiltungt Tyskland i EM 2024.

 • Thomas Müller – Bayern München

Vi kunne egentlig tatt med hvem som helst av de store stjernene Manuel Neuer (38), Antonio Rüdiger (31), Toni Kroos (34), Leroy Sané (28) og Joshua Kimmich (29), men valget falt på rutinerte Müller. Han har vunnet det som er som klubbspiller og har herjet i flere VM-sluttspill. Kan han krone karrieren med et EM-gull?   

Skottland

Scott McTominay Skottland og Manchester United
Manchester United-spiller Scott McTominay er Skottlands store stjerne i EM 2024.

Skottland deltar i sitt fjerde EM-sluttspill gjennom tidene, etter at de også deltok i 1992, 1996 og 2020. Alle gangene endte det med exit i gruppespillet. Men det har Steve Clark og hans tapre skotter tenkt å gjøre noe med i Tyskland 2024.

Skottene kvalifiserte seg for EM etter en imponerende start i EM-kvalifiseringen. I gruppe med Spania, Norge, Georgia og Kypros tok skottene fem av fem seire. Det var nok til å sikre en andreplass i gruppen, selv om de gikk på tap for Spania, samt uavgjort mot Georgia og Norge i de siste kampene. Mest imponerende var nok 2-0-seieren over gruppevinner Spania på Hampden Park, der Manchester United-spiller Scott McTominay scoret begge målene.

Skottene har levert variable resultater i årets treningskamper, der det har blitt tap for Nederland og Nord-Irland, mens lille Gibraltar ble slått 2-0. Ifølge engelske Daily Record, var Skottlands prestasjoner alt annet enn imponerende. Gibraltar slapp som kjent inn hele 14 mål mot Portugal i EM-kvalifiseringsgruppen deres så sent som i fjor.

Skader foran EM-sluttspillet

Clark har også fått dårlige nyheter på skadefronten, ettersom Queens Park Rangers-spissen Lyndon Dykes måtte melde forfall grunnet skade. Den offensive midtbanespilleren Lewis Ferguson (Bologna) er også uaktuell for EM-troppen, sammen med Rangers-midtbanemannen Ryan Jack.

Man United-stjernen Scott McTominay, Arsenal-forsvarer Kieran Tierney og Everton-forsvarer Nathan Patterson er bare noen av de skotske spillerne som er usikre. Trolig finner vi dem i troppen, men om de er 100 % klare til kampen mot Tyskland er fortsatt usikkert.

Skottlands stjernespillere i EM 2024

 • Scott McTominay – Manchester United

United-spilleren er den største stjernen på dette skotske laget. Mange har stor tro på at McTominay kan skyte Skottland videre fra gruppespillet. Midtbanemannen har hatt en rekordsesong for United med sine syv mål i Premier League, og han er klar for å ta modige skotter langt i mesterskapet.

 • Andrew Robertson – Liverpool

Liverpool-backen står med 70 landskamper og har spilt fast for Premier League-laget i syv sesonger! Han har vunnet det som er å vinne med klubben og har rutine nok til å styre det skotske forsvaret til gode prestasjoner i EM.

 • Billy Gilmour – Brighton

Gilmour blir 23 år like før EM, men har fått sitt definitive gjennombrudd i Premier League denne sesongen. Etter et par sesonger uten særlig spilletid i Chelsea, gikk han på lån til Norwich i 2021/22-sesongen. Etter overgangen til Brighton i 2022/23 har han spilt 44 kamper i PL og blitt en playmaker som Skottland kan få nytte av i mange år fremover.

Ungarn

Dominik Szoboszlai
Liverpool-spiller Dominik Szoboszlai er både kaptein og lagets stjernespiller.

Ungarn har kun kvalifisert seg for EM i fotball fire ganger tidligere, og har en tredjeplass fra EM 1964 og en fjerdeplass fra EM 1972 som beste resultat. Laget tok seg til åttedelsfinalen i 2016, mens det ble exit i gruppespillet i EM 2020 etter kun ett poeng. I EM-kvalifiseringen til sommerens EM vant det ungarske laget gruppen foran Serbia, Montenegro, Litauen og Bulgaria. Selv om laget ikke er en av favorittene i årets EM-sluttspill, har de en rekke gode resultater bak seg. Landslaget hadde faktisk ikke tapt en kamp siden september 2022 før de røk 2-1 på overtid mot Irland den 4. juni i år.

Laget ledes av den italienske manageren Marco Rossi, som tidligere har trent en rekke italienske lag i lavere divisjoner. Det inkluderer ungarske Budapest Honvéd og slovakiske DAC Dunajská Streda før han tok over Ungarn i 2018. Han ble kåret til årets sportsprofil i Ungarn både i 2020, 2022 og 2023, og med suksess i EM 2024, skal vi ikke se bort ifra at han på ny kan klatre til topps på denne listen.

Trolig får vi se Ungarn i en 3-4-3-formasjon med Martin Ádám, Barnabas Varga og Roland Sallai på topp. Sistnevnte har allerede nådd 12 landslagsmål og spiller til daglig i SC Freiburg. Ádám Nagy er den mest rutinerte spilleren med 79 landskamper, mens forsvarstreeren kan skilte med godt over 130 landskamper seg imellom.

Skader foran EM-sluttspillet

I skrivende stund mangler Ungarn ingen viktige spillere grunnet skade. Flere er på vei tilbake etter skadeopphold og er trolig klare for spill i EM om de tas med i troppen.

Ungarns stjernespillere i EM 2024

 • Dominik Szoboszlai – Liverpool

Liverpool-spilleren Szoboszlai er kåret til årets idrettsutøver i Ungarn to ganger og har fått med seg over 30 kamper i Liverpool-drakten etter overgangen fra RB Leipzig i 2023. Den 23 år gamle spilleren er kaptein på laget og en av de aller viktigste spillerne i troppen.

 • Peter Gulasci – RB Leipzig

Den 33 år gamle målvakten står med over 50 landskamper for landet sitt og er førstevalget foran dette EM-sluttspillet. Han jobber med å bli kvitt en skade, men vil bli helt avgjørende for suksess i EM 2024.

 • Ádám Nagy – Spezia

Med 79 landskamper er Nagy mannen med flest landskamper for Ungarn i årets EM-tropp – og det i en alder av bare 28 år! Midtbanemannen har vært en nøkkelbrikke i laget i lang tid og får mye ansvar i årets EM.

Sveits

Xherdan Shaqiri, Sveits
Evigunge Xherdan Shaqiri har deltatt i en rekke store turneringer for Sveits. Kan han ta laget langt denne gangen?

Sveits har deltatt i fem av de syv seneste EM-sluttspillene og har en kvartfinale fra 2020 som beste resultat. Laget tok seg forholdsvis enkelt til EM via en andreplass i EM-kvalifiseringsgruppe I bak Romania. Laget slo blant annet Belarus hele 5-0 på bortebane, men et 1-0-tap for Romania i siste runde var nok til å vippe laget ned på en andreplass.

I EM 2020 gikk de videre til utsalgsrundene med knappest mulig margin, da de ble ett av de beste treerlagene med fire poeng. De spilte uavgjort mot Wales, tapte for Italia og slo Tyrkia i gruppespillet. I åttedelsfinalen overrasket de stort ved å slå ut favorittene Frankrike på straffespark, mens de selv røk ut på samme måte mot Spania i kvartfinalen.

Laget er fullspekket av talentfulle spillere som til daglig spiller i toppklubber rundt om i Europa. Vi ser ikke bort ifra at Sveits kan overraske i årets EM, selv om det er høy EM odds på at Sveits går hele veien. Kanskje ser vi dem i sluttspillet igjen. Laget tok en overbevisende 4-0-seier over Estland kun få dager før EM-sluttspillet sparkes i gang og er i rute til deres første kamp mot Ungarn lørdag 15. juni.

Skader foran EM-sluttspillet

Sveits har en stor tropp foran årets EM-sluttspill, men trolig må de klare seg uten Newcastle-forsvarer Fabian Schär og Monaco-midtbane Denis Zakaria.

Sveits sine stjernespillere i EM 2024

 • Yann Sommer – Inter Milan

Den 35 år gamle målvakten Sommer er en av lagets mest rutinerte spillere med 88 landskamper. Keeperen blir garantert en nøkkelspiller nok en gang for det sveitsiske landslaget.

 • Granit Xhaka – Bayer Leverkusen

Den tidligere Arsenal-legenden Xhaka er blitt 31 år gammel og er fortsatt en svært viktig brikke på det sveitsiske landslaget. Han står med utrolige 123 kamper med flagget på brystet – flest av alle i landslagets historie.

 • Xherdan Shaqiri – Chicago Fire

Den 32 år gamle vingen har vært innom klubber som FC Basel, Bayern München, Inter, Stoke, Liverpool og Lyon, og med 121 landskamper er det kun Xhaka som har flere i historien for Sveits. Midtbaneduoen har levert på aller høyeste nivå i lang tid, og de blir garantert viktige brikker i årets EM.

Favorittene i EM gruppe A

Tyskland er den aller største favoritten til å vinne gruppe A og regnes også som en av tre-fire land som kan gå helt til topps i turneringen. Med en sterk tropp og sterke meritter er det stor sannsynlighet for at vi får se Tyskland være med å kjempe helt frem til de siste rundene. Mange EM 2024 oddstips vil nok plassere Tyskland på toppen av listen, ettersom de både har erfaring, talent og hjemmebanefordel.

Sveits er tippet som det nest beste laget i denne gruppen, mens Ungarn og Skottland er rangert like bak. Det kan fort bli en ganske åpen kamp om hvilke lag som tar seg videre til utslagsrundene.

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *