Finland enda ett skritt nærmere å bli kvitt spillmonopolet

Publisert: 19/04/2023 Sist Oppdatert: 19/04/2023 1 lesetid

Vi har tidligere meldt at Finland vurderer å avvikle sitt spillmonopol. Nå har en den Finske regjeringen gjort en utredning som foreslår en ny skatt på 25% av brutto spilleinntekter. Alt for å forbedre landets inntjening fra gambling.

Ikke økonomisk forsvarlig å beholde monopolet

I følge utredningen er det ikke lenger mulig å opprettholde dagens modell med spillmonopol for å forbedre inntekter fra online gambling. Diskusjonen om å avvikle det finske spillmonopolet ble initiert av Olli Sarekoski, administrerende direktør for det statlige spillselskapet Veikkaus, i august 2022.

Regjeringen i Finland bekreftet i januar planer om avvikling av gamblingmonopolet, og begynte på en utredning om veien videre. Arbeidet med denne ble utført av innenriksdepartementet, og resultatet er nå presentert.

Utredningen tok utgangspunkt i to potensielle alternativer

Det første alternativet var å beholde monopolet, akkurat som i Norge. Dette ville gi regulatoriske myndigheter mer makt til å blokkere uregulerte tilbydere fra utlandet.

Det andre alternativet derimot, vurderte etablering av en ny lisensmodell for kommersielle operatører.

Utredningen antydet at innføringen av et lisenssystem vil forbedre kanaliseringen av brukere til lovlige tilbud. Online virksomheter utgjør for øyeblikket rundt to tredjedeler av Finlands gambling-marked, og den totale andelen av spillinntekter i landet forventes å øke ytterligere i fremtiden.

Utvalget la også vekt på at enhver beslutning om å innføre et lisenssystem bør prioritere å redusere skadevirkningene av gambling. Obligatorisk identifikasjon for alle spillere, en selvutelukkelsesordning og tiltak for å hindre uregulert gambling fra utlandet er viktige faktorer.

Norge alene med sitt monopol

Studien sammenlignet Finlands nåværende system med Sverige, Danmark, Norge, samt Nederland og Frankrike. Ikke overraskende fant de at bare Norge har en lignende monopolmodell.

Norge har imidlertid nylig gått motsatt retning, og skal videre beskytte sitt spillmonopol. Det siste forslaget er å innføre DNS-blokkering på uregulerte gamblingnettsteder fra 1. januar 2024. Dette står i sterk kontrast til Finlands planer om å avvikle sitt gamblingmonopol og innføre en lisensordning.

Mens Finland ser på alternativer for å regulere sin gamblingindustri og øke kanaliseringen til lovlige tilbydere, har Norge tatt et annet steg for å beskytte sitt statlige monopol. DNS-blokkeringen vil hindre norske spillere fra å få tilgang til uregulerte nettspill-tilbud, og sikre at de holder seg til det statlige monopolet til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *