Fotball-EM 2024 gruppe D – analyse, favoritter og nyheter

Publisert: 09/06/2024 Sist Oppdatert: 11/06/2024 10 min lesetid

Den 14. juni 2024 sparkes EM i fotball i gang i Tyskland. Dette blir det 17. europamesterskapet i fotball for menn og blir arrangert i 10 ulike byer fra Hamburg i nord, Düsseldorf i vest, München i sør og Berlin i øst. I dagene inn mot EM går vi gjennom alle gruppene for å gi deg den siste informasjonen om lagene, stjernespillerne, resultater og skader. Sjekk hvilke lag som er favoritter til å gå videre fra EM gruppe D i denne artikkelen.

Lagene i EM gruppe D

Gruppe D er en ganske åpen gruppe, der vi har en stor favoritt i Frankrike. De resterende lagene vil alle kjempe om den siste plassen i sluttspillet. Vi har sett nærmere på de ulike landene i EM-gruppe D.

Polen

Polen landslag i 2018
Kaptein Robert Lewandowski må prestere på ypperste nivå for å ta Polen videre i EM 2024.

Polen kvalifiserte seg for sitt første EM i 2008 og har en kvartfinale fra EM i Frankrike i 2016 som beste resultat. Laget tok seg også videre i VM 2022, der de spilte uavgjort mot Mexico og slo Saudi-Arabia i gruppespillet. I åttedelsfinalen ventet Frankrike, som ble for sterke og vant 3-1. Frankrike gikk som kjent helt til finalen, der de til slutt tapte for Argentina.

I EM-kvalifiseringen til EM 2024 klarte ikke Michał Probierz og Polen å havne blant de to beste i gruppen sin, der de havnet bak både Albania og Tsjekkia. Men laget fikk en ny sjanse via Nations League. Laget ble plukket ut i «Path A», der Wales, Finland og Estland også befant seg. I semifinalen vant Polen lekende lett 5-1 over Estland. Det måtte en svært spennende playoff-finale mot Wales til å kvalifisere seg. Foran over 30 000 tilskuere på Cardiff City Stadium spilte de to lagene 0-0 etter ekstraomganger. Det hele måtte bli avgjort på straffespark. Polen scoret på alle sine fem straffer, mens Polen-keeper Wojciech Szczesny ble den store helten da han reddet det siste straffesparket fra Wales-spiller Daniel James.

Det polske laget har en aldrende kjerne, der de fleste har en relativt anonym rolle i den europeiske toppfotballen. Unntaket er selvsagt spissen Lewandowski og nevnte Szczesny. Polen møter Ukraina og Tyrkia i oppkjøringen i dagene før EM og møter Nederland i sin første kamp i EM den 16. juni kl. 15:00.

Skader foran EM-sluttspillet

Den engelskfødte backen Matty Cash har samlet 15 landskamper for Polen, men Aston Villa-spilleren måtte melde forfall til årets EM-sluttspill. Spillere som Grzegorz Krychowiak (tidligere PSG og Krasnodar) og Jakub Błaszczykowski (tidligere Dortmund og Wolfsburg) har lagt opp.

I den siste oppkjøringskampen inn mot EM måtte også spissen Arkadiusz Milik kaste inn håndkledet med en alvorlig skade.

Polens stjernespillere i EM 2024

 • Robert Lewandowski – Barcelona

Polens aller største stjerne er Barca-spissen Lewandowski – og det med klar margin. Den 35 år gamle spissen har rekorden for flest kamper for Polen (148) og flest mål (82). Han har vunnet Bundesligaen hele 10 ganger, La Liga, Champions League og en rekke individuelle priser. Det inkluderer The Best FIFA Men’s Player (2 ganger), årets angrepsspiller (2 ganger), årets polske fotballspiller (11 ganger), sesongens spiller i Bundesliga (2 ganger) og mange flere.

 • Wojciech Szczęsny – Juventus

Juve-målvakten har over 80 landskamper for landet og ble den store helten i Nations League-playoff, da Polen kvalifiserte seg til EM. Han blir garantert en svært viktig brikke for suksess til det polske laget i EM.

 • Piotr Zieliński – Napoli

Den 30 år gamle midtbanespilleren hadde en glitrende sesong og vant Serie A med Napoli i 2022/23. Han leverer fortsatt på høyeste nivå i klubben, der han har over 360 kamper, mens han også har fått med seg hele 88 landskamper for det polske landslaget.

Nederland

Memphis Depay og det nederlandske landslaget i 2018
Memphis Depay har hatt en lysende landslagskarriere. Kan han krone den med EM-gull i 2024?

Nederland er en stormakt i EM, der laget har tatt gull i 1988 og bronsemedaljer i 1976, 1992, 2000 og 2004. Men de seneste årene har vært magre for det nederlandske landslaget. De tapte tre av tre kamper og røk ut i gruppespillet i 2012, mens de ikke en gang klarte å kvalifisere seg til EM i 2016. I 2020 tok de tre av tre seire i gruppespillet, men røk ut for Tsjekkia i åttedelsfinalen.

Ronald Koeman tok over som landslagssjef i januar 2023 og har levert variable resultater. Laget tapte begge kampene mot Frankrike i EM-kvalifiseringen, mens det også ble tap for Kroatia i Nations League-semifinalen og mot Italia i kampen om tredjeplassen. Laget tapte nylig også mot vertsnasjonen Tyskland i en treningskamp i Frankfurt, og kan ikke regnes som en av favorittene til årets EM-sluttspill.

Nederland har et sterkt lag med spillere fra flere toppklubber i Europa, men fortsatt mangler de kvalitet i angrepsleddet og på keeperplassen, der de tidligere har hatt verdensstjerner. Men med forsvarssjefer som Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City) og Matthijs de Ligt (Bayern München) er det nok av talent bakover på banen. Samtidig finner vi sterke navn som Frenkie de Jong (Barcelona), Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq) og Ryan Gravenberch (Liverpool) på midten. I angrep er det Memphis Depay (Atletico Madrid) som har best resultater på landslaget, mens yngre spillere som Donyell Malen (Dortmund) og Brian Brobbey (Ajax) kanskje kan være de nye angrepsstjernene for Holland.

På keeperplass finner vi Bart Verbruggen, Justin Bijlow og Mark Flekken med samlet 20 landskamper – hvem tar plassen som førstekeeper?

Skader foran EM-sluttspillet

Den erfarne midtbanespilleren Marten de Roon (Atalanta) går glipp av EM 2024 grunnet skader. Målvakten Nick Olij (Sparta Rotterdam), Dortmund-forsvarer Ian Maatsen og Feyenoord-midtbanen Quinten Timber ble alle ble vraket fra den endelige EM-troppen av landslagssjef Koeman.

Den defensive midtbanespillere Mats Wieffer (Feyenoord) og vingen Steven Berghuis (Ajax) er heller ikke funnet verdig en plass i troppen grunnet tidligere skadeproblemer.

Like før EM-start ble det også klart at Nederlands-stjernen Frenkie De Jong måtte kaste inn håndkledet. Dette er en stor smell for Nederland, da vi regner De Jong som en av de aller viktigste spillerne på laget. Kun timer etter at De Jong ble bekreftet ute av troppen, ble også Teun Koopmeiners meldt skadet og at han forlater EM-troppen.

Nederlands stjernespillere i EM 2024

 • Virgil van Dijk – Liverpool

Den 32 år gamle midtstopperen er hjertet i det nederlandske forsvaret og har samlet 66 landskamper for Nederland. Det er det bare Daley Blind (106), Georginio Wijnaldum (91) og Memphis Depay (90) som kan matche i troppen.

 • Frenkie de Jong – Barcelona *(Skadet like før EM og ikke med i troppen)

Midtbaneeleganten er på sitt beste en av verdens beste midtbanespillere, men har denne sesongen slitt litt med skader. Mange forventet at han ristet av seg skadetrøblene innen EM og ble mannen som tok Nederland videre til utslagsrundene, men like før EM måtte han kaste inn håndkledet.

 • Memphis Depay – Atletico Madrid

Depay var talentet som mislyktes i United, men fant seg selv igjen i franske Lyon. De siste sesongene har han spilt for både Barcelona og Atletico og står med hele 90 landskamper og 44 mål – det er bare Robin van Persie som har flere (50) for Nederland. Det plasserer han over spillere som Klass-Jan Huntelaar, Patrick Kluivert og Dennis Bergkamp på landslaget!

Østerrike

Superveteranen Marko Arnautović
Superveteranen Marko Arnautović har fortsatt mye av ansvaret for suksess for Østerrike.

Østerrike har kun deltatt i EM tre ganger – i 2008 og i 2016, da de røk ut i gruppespillet, og i 2020 da de tok seg til en åttedelsfinale. Der slo de Nord-Makedonia og Ukraina i gruppe C, mens de tapte 2-0 for årets gruppekollega Nederland. Mot Italia i åttedelsfinalen holdt de mesterne til 0-0 i 90 minutter, mens de røk 2-1 etter ekstraomganger.

Østerrike havnet i en vanskelig gruppe med Belgia, Sverige, Aserbajdsjan og Estland i EM-kvalifiseringen, men imponerte ved kun å tape én eneste kamp – hjemme mot Belgia. Laget tok en soleklar andreplass og var hele 9 poeng foran Sverige på tredje. Kun ett poeng skilte dem og vinner Belgia! Laget består av noen få stjernespillere, men ellers finner du en rekke spillere som til daglig spiller fotball i de store ligaene rundt om i Europa.

Det er den rutinerte treneren Ralf Rangnick som leder det østeriske laget med en rekke unge talentfulle spillere. Tyskeren har hatt jobber i toppklubber som Schalke 04, RB Leipzig og Manchester United og står med en imponerende seiersprosent på over 63 % med Østerrike siden han tok over i mai 2022. Laget slo både Aserbajdsjan, Estland, Tyskland, Slovakia, Tyrkia og Serbia i oppkjøringen til EM – kanskje de kan bli årets overraskelse. Det er definitivt mange som har satt Østerrike som favoritt til å gå videre fra EM-gruppen sammen med Frankrike i deres EM tipping 2024.

Skader foran EM-sluttspillet

Dessverre for Østerrike må en av deres aller største stjerner – David Alaba fra Real Madrid – stå over EM grunnet skade. Dette kan være helt avgjørende for Østerrikes skjebne i EM. Også spissen Karim Onisiwo går glipp av EM, da han har valgt å trappe ned på landslaget.

RB Leipzig-midtbanespilleren Xaver Schlager og Red Bull Salzburg-målvakten Alexander Schlager har også måtte melde forfall grunnet skader.

Østerrikes stjernespillere i EM 2024

 • Marko Arnautović – Inter

Med 112 landskamper og 36 mål er Arnautović spilleren med flest landskamper og nest flest mål i Østerrikes landslagshistorie. Spissen har hatt stor suksess i Italia, der han både har vunnet ligaen, cupen og Champions League.

 • Marcel Sabitzer – Borussia Dortmund

Midtbanespilleren har dominert i tysk Bundesliga for både RB Leipzig, Bayern München og senest Borussia Dortmund, der han kom til finalen i Champions League. Han var involvert i 40 kamper for den tyske storklubben denne sesongen og står med 78 landskamper for Østerrike.

 • Christoph Baumgartner – Bayern München

Her skulle egentlig David Alaba ha vært, men forsvareren er ute med skade. Dermed plasserer vi Bayern-spilleren Baumgartner som den tredje stjernen i troppen. 24-åringen står med 14 mål på 37 landskamper for Østerrike, og gikk kun glipp av to kamper i Bundesligaen denne sesongen. Riktignok kom kun elleve av kampene fra start.

Frankrike

Antoine Griezmann, Frankrike
Kan Antoine Griezmann skyte Frankrike til EM-gull i 2024? Laget er blant de store favorittene til å vinne EM i Tyskland.

Få lag kan stille med så mange verdensstjerner som det franske landslaget, og de har også merittene å vise til. Laget vant EM-gull i både 1984 og i 2000, mens de var i finalen så sent som i 2016 på hjemmebane. Legger du til deres to VM-gull (1998 og 2018) og to VM-sølv (2006 og 2022) er laget et av de mest meritterte i Europa. Det er ikke uten grunn at mange norske bettingsider har den laveste EM oddsen på fransk EM-gull i Tyskland 2024.

Frankrike og trener Didier Deschamps hadde få utfordringer med å kvalifisere seg til årets EM. De gikk kun på ett poengtap i gruppen med Nederland, Hellas, Irland og lille Gibraltar. Poengtapet kom i Hellas da franskmennene allerede var kvalifisert, mens de også vartet opp med en ufattelig 14-0-seier over Gibraltar. Det var en ny rekord for franskmennene. Vi fikk også tidenes yngste målscorer for Frankrike siden 1914, da Warren Zaire-Emery (17 år, 8 måneder og 11 dager) scoret.

Laget har kvalitet i alle lagdeler, og stiller med en kjernegruppe av spillere fra Ligue 1, La Liga, Premier League, Bundesliga og Serie A. Kun én spiller kommer fra klubber utenfor Europas topp 5 – overraskelsen i troppen, N’Golo Kanté fra Al-Ittihad. Den 33 år gamle midtbanespilleren spilte ingen landskamper i 2023, men nå kan den defensive midtbanespilleren sikre seg en ny medalje, etter at han tok VM-gull i 2018 og EM-sølv i 2016.

Skader foran EM-sluttspillet

Nylig vant Frankrike 3-0 over Luxembourg i en privatlandskamp, men i løpet av kampen måtte midtstopperen Dayot Upamecano forlate banen med en skade. Det kan bety at EM-plassen er i fare for Bayern München-spilleren.

Det har også vært usikkerheter rundt førstekeeper Mike Maigan, men AC Milan-spilleren ser ut til å bli friskmeldt i tide.

Frankrikes stjernespillere i EM 2024

 • Kylian Mbappe – Real Madrid

Mbappé er lagets kaptein og står allerede med 47 landslagsmål i en alder av 25 – kun Olivier Giroud og Thierry Henry har flere. Nylig signerte han for Real Madrid, etter å ha herjet for Paris Saint-Germain i en årrekke. Han er ikke bare Frankrikes beste spiller, men kan fort bli både toppscorer og turneringens spiller!

 • Antoine Griezmann – Atletico Madrid

Den 33 år gamle angrepsspilleren er tilbake i Atletico Madrid etter flere sesonger i Barcelona, og han har virkelig funnet tilbake til gammel storhet. Vi ser ikke bort ifra at Griezmann kan gjennomføre et av sine aller beste mesterskap.

 • Olivier Giroud – AC Milan

Giroud er blitt 37 år gammel, men den gamle ringreven leverer fortsatt på høyeste nivå. 15 mål på 35 kamper for den italienske storklubben og tidenes mestscorende for Frankrike. Har vunnet CL og Europa League med Chelsea, Ligue 1 med Montpellier, Serie A med Milan og VM med Frankrike. Står også med VM-sølv og EM-sølv. Kan dette være siste sjanse for EM-gull?

Favorittene i EM gruppe D

I gruppe D har vi fått en av de aller største favorittene til å vinne EM-gull i 2024. En rekke EM oddstips har plassert Frankrike på toppen sammen med England, og vi tror Frankrike har spillerne og erfaringen til å gå helt til topps. Laget er spekket av talentfulle spillere med viktig erfaring fra de største ligaene og turneringene i Europa. Frankrike bør vinne gruppen enkelt, mens Østerrike og Nederland trolig kjemper om den andre plassen i sluttspillet. Vi holder en knapp på at Østerrike kan overraske, men her kan alt skje.

 

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *