Fotball-EM 2024 gruppe F – analyse, favoritter og nyheter

Publisert: 11/06/2024 Sist Oppdatert: 12/06/2024 10 minutter lesetid

EM i Tyskland samler de beste lagene fra hele Europa til 1 måned med nervepirrende oppgjør og store stjerner. Hver dag frem mot EM-start går vi gjennom de ulike EM-gruppene her på Kongebonus. Vi ser på lagets historie, hvordan de kvalifiserte seg til EM, vinnersjansene deres, skadesituasjonen og stjernespillerne. I denne artikkelen går vi nærmere inn på EM-gruppe F – den siste EM-gruppen i EM 2024.

Lagene i EM gruppe F

Cristiano Ronaldo og Portugal er selvsagt store favoritter i gruppe F, og mange har nok plassert EM oddstips på portugiserne denne gangen. De tre andre lagene er ikke forventet å gå særlig langt. Men kan noen overraske? Vi har sett nærmere på Georgia, Portugal, Tsjekkia og Tyrkia foran sommerens EM i fotball.

Georgia

Khvicha Kvaratskhelia Georgia
Khvicha Kvaratskhelia er Georgias største stjerne og har store forventninger foran dette sluttspillet.

Georgia har som selvstendig nasjon aldri kvalifisert seg for EM i fotball. Slik så det heller ikke ut da de endte på en fjerdeplass i Norges Em-kvalifiseringsgruppe. Lagget tok åtte poeng på åtte kamper, inkludert 1-1 hjemme mot Norge og 2-2 hjemme mot Skottland. Men laget fikk nye muligheter via Nations League-playoff. Der ble laget plassert i «Path C», sammen med Hellas, Kasakhstan og Luxembourg.

Karlsruher SC-spissen Budu Zivzivadze ble den store helten i semifinalen mot Luxembourg, der han scoret begge målene i 2-0-seieren. Det tok Georgia til playoff-finalen, der en knalltøff match mot Hellas ventet. Kampen ble svært så spennende, der begge lag skapte sjanser, men evnet ikke å sette ballen i mål. Til slutt måtte det straffer til for å avgjøre, og der var Georgia best og vant 4-2. Trener Willy Sagnol kunne juble over tidenes første EM-opptreden av Georgia.

Sagnol og resten av Georgia-laget har ikke kjørt på med en rekke treningskamper før årets EM-sluttspill. Faktisk har laget kun spilt en eneste kamp etter playoff-seieren mot i mars, da de møtte Montenegro under en uke før EM-start. Så, hvordan skal Georgia hevde seg i EM 2024? Laget er helt avhengige av at én mann har dagen – Napoli-spilleren Khvicha Kvaratskhelia. Den 23 år gamle vingen er kåret til årets spiller i Serie A, vunnet den italienske ligaen med Napoli, blitt årets spiller i Georgia fire år på rad og er rett og slett landets aller største stjerne. Men kan én stjerne løfte et helt lag?

Skader foran EM-sluttspillet

Den 38 år gamle midtbanespilleren Jaba Kankava står med over 100 landskamper for landet sitt, men valgte å si fra seg plassen i EM-troppen. I stedet ble 18 år gamle Gabriel Sigua fra Basel hentet inn.

Georgias stjernespillere i EM 2024

 • Khvicha Kvaratskhelia – Napoli

Ingen over og ingen ved siden. Kvaratskhelia er en verdensstjerne og kanskje den største stjernen fra Georgia noensinne. Og i en alder av 23 år, kan Georgia glede seg over denne artisten i mange år fremover.

 • Giorgi Mamardashvili – Valencia

Georgias sisteskanse er også en ung talentfull spiller. Den 23 år gamle Valencia-spilleren Mamardashvili har spilt fast i La Liga i de siste sesongene og kan være en potensiell matchvinner for den lille nasjonen.

 • Giorgi Chakvetadze – Watford

Vi kunne nevnt flere spillere på Georgia som kan utmerke seg, for de har en rekke gode og talentfulle spillere i EM-troppen. Men litt ekstra forventer vi av Watford-spilleren Chakvetadze. Den offensive 24-åringen ble kåret til årets spiller i Georgia allerede i 2018, og har spilt sin fotball i belgiske Gent, Hamburger SV i 2. Bundesliga og for Slovan i den slovakiske ligaen. Nå spiller han for Watford i Championship, der han denne sesongen var involvert i 37 kamper.

Portugal

Portugal og Cristiano Ronaldo
Portugal og Cristiano Ronaldo er alltid en favoritt foran store mesterskap. Blir dette 39-åringens siste?

Portugal er en stormakt i EM-historien. De nådde semifinalen i 1984, 2000 og 2012, mens de tapte finalen på hjemmebane i 2004 (da Hellas tok sitt historiske EM-gull). Laget gikk selv hele veien i 2016 og har deltatt i syv strake EM-mesterskap. Trener Roberto Martínez har tidligere trent Belgia fra 2016 til 2022, og har vært portugisisk landslagstrener siden januar 2023. Portugal er en av favorittene når det kommer til EM-tipping – både som lag og på enkeltspillere, der Ronaldo alltid er en favoritt til å ta toppscorertittelen.

Laget gikk lekende lett gjennom EM-kvalifiseringen og vant 10 av 10 kamper – med kun to baklengsmål. Lagets store stjerne gjennom de siste snart 20 årene er Cristiano Ronaldo, og han ble igjen lagets toppscorer med 10 mål – kun slått av Romelu Lukaku i kvalifiseringen. Selv i en alder av 39 år er spilleren en av de viktigste spillerne for laget, men kan alderen svekke ham i mesterskapet. Den tidligere Manchester United- og Real Madrid-spilleren har de siste to sesongene spilt i Saudi-Arabia, noe som gjør at han ikke har fått spilt mot topp internasjonal motstand til daglig.

Laget har blant annet slått Sverige (5-2) og Finland (4-2) i oppkjøringen, og det er forholdsvis lav EM odds på at Portugal går helt til topps i EM 2024. Portugal har store stjerner i alle lagdeler og har en tropp der de fleste spiller i europeiske toppklubber. Spillere som Rui Patricio (Roma), Rúben Dias (Man City), João Cancelo (Barcelona), Bruno Fernandes (Man United), Bernardo Silva (Man City) og Diogo Jota (Liverpool) er bare noen av stjernen. Det gir dem en erfaring som kan være tungen på vektskålen i de jevne og tøffe oppgjørene i EM.

Skader foran EM-sluttspillet

Otávio har 20 landskamper for Portugal og spiller til daglig sammen med Cristiano Ronaldo i Al Nassr. Han var tiltenkt en rolle i EM-troppen, men måtte trekke seg etter at han skadet seg i finalen i King’s Cup i Saudi-Arabia.

Portugals stjernespillere i EM 2024

 • Cristiano Ronaldo – Al Nassr

Selv i en alder av 39 år er Ronaldo lagets største stjerne. Han har slått de fleste rekorder det er mulig å slå i internasjonal fotball, inkludert flest kamper og mål for Portugal, flest kamper, mål og målgivende i Champions League og mye annet. Han kommer garantert til å prøve å sette nye rekorder i EM 2024.

 • Vitinha – Paris Saint-Germain

Den 24 år gamle midtbanespilleren har tatt steg for steg de seneste sesongene. Fra Porto via et utlån til Wolverhampton i Premier League og til PSG. I år har han hatt sin beste sesong i karrieren, og mye tyder på at han kan få en nøkkelrolle.

 • Rafael Leão – AC Milan

Vi kunne fort tatt med Fernandes (United) og Silva (City), som kommer til å bli svært delaktige. Men det er også stor spenning rundt den 24 år gamle vingen Leão. Med 11, 15 og 9 mål i Serie A de seneste sesongene, er det mye talent i denne spilleren. Han kan finne på å gjøre det store, og da er veien kort til heltestatus. Men får han plass på det stjernespekkede laget?

Tsjekkia

Tsjekkia i EM 2024
Det er ikke all verdens av forventninger til Tsjekkia i årets EM, men kan laget overraske? Flere spillere spiller på et høyt nivå i Europa.

Tsjekkia har – etter at de ble uavhengige fra Tsjekkoslovakia i 1993 – kvalifisert seg hvert eneste år. Deres beste resultat fikk de allerede i 1996, da de kom seg til finalen, der det ble tap for Oliver Bierhoff og Tyskland. I 2004 tok de seg til kvartfinalen, der Danmark ble knust 3-0, mens EM-vinneren Hellas ble for sterke i semifinalen. Laget har nådd kvartfinalen to ganger etter dette, inkludert i EM 2020. Kan laget ta seg videre nok en gang i Tyskland 2024?

Skader foran EM-sluttspillet

Den 25 år gamle Twente-spilleren Michal Sadilek ble kalt inn i EM-troppen og var forventet å spille en nøkkelrolle. Han var til og med kaptein for landslaget i treningskampen mot Malta, der Tsjekkia vant 7-1. Men like før EM hadde midtbanespilleren en ulykke på sykkelen sin og måtte melde forfall.

Tsjekkia kvalifiserte seg for årets EM-sluttspill ved å ta andreplassen i EM-kvalifiseringsgruppe E bak Albania på innbyrdes oppgjør. I gruppen slo de blant annet Polen 3-1 på hjemmebane og spilte uavgjort borte. Laget røk hele 3-0 for gruppevinner Albania i Tirana. Trener Ivan Hašek har med seg en gruppe spillere med flere kjente navn og en del urutinerte spillere fra hjemlig liga. Mye av presset ligger nok på kaptein Tomáš Souček og Bayer Leverkusen-spissen Patrick Schick, men det er også mange andre navn å se opp for.

Laget har vist gryende form inn mot EM og står med fem strake seire over Moldova (3-0), Norge (1-2), Armenia (2-1), Malta (7-1) og Nord-Makedonia (2-1). Laget åpner mot Portugal før de tar imot Georgia og Tyrkia. Det blir ingen enkel oppgave for Tsjekkia, som er avhengige av gode resultater mot Georgia og Tyrkia for å hamle opp med Frankrike i denne gruppen.

Tsjekkias stjernespillere i EM 2024

 • Patrik Schick – Bayer Leverkusen

Schick hadde et flott sluttspill i 2020, der han scoret fem mål. Han har også vært en ledende figur for Bayer Leverkusen de seneste årene, men har denne sesongen spilt noe mindre grunnet skader og konkurranse fra Victor Boniface.

 • Tomáš Souček – West Ham

Den defensive midtbanespilleren har spilt i West Ham siden 2020 og er kaptein for det tsjekkiske fotballandslaget. Souček er en boks til boks-spiller og er viktig både offensivt og defensivt for Tsjekkia.

 • Adam Hložek – Bayer Leverkusen

Hložek er den andre av tre Tsjekkia-spillere som til daglig spiller for den tyske Bundesliga-mesteren Leverkusen. Vingen har vært et fast innslag på klubblaget og på landslaget de seneste årene.

Tyrkia

Tyrkia - Kroatia i EM 2016
Tyrkia har vært ute en vinternatt før – her fra kampen mot Kroatia i EM 2016. Kan de overraske i årets EM? Laget innehar kvaliteter til å gå videre fra gruppespillet.

Tyrkia er en gjenganger i EM og har ofte store forventninger av hjemmefansen. Til nå er semifinalen fra 2008 deres beste resultat i EM, og laget røk ut av gruppespillet både i 2016 og i 2020. Laget er ikke regnet som en av favorittene til årets EM, og det gir høy EM odds for at Tyrkia tar seg hele veien til finalen. Men de kan absolutt overraske.

Det tyrkiske laget imponerte i EM-kvalifiseringen og vant gruppen deres foran Kroatia – en av favorittene i sommerens fotball-EM. Laget slo Armenia og tapte for Kroatia i åpningskampene, men takket være en 1-0-seier i Kroatia, samt et poeng i Wales tok Tyrkia førsteplassen med ett poeng ned til rivalene. Trener Vincenzo Montella, som både har trent klubber som Fiorentina, Sampdoria, Milan, Sevilla og Fiorentina, har trent laget siden september 2023.

Hans debutkamp var borteseieren mot Kroatia, og laget fulgte også opp med 4-0 over Latvia og 3-2 mot Tyskland i en treningskamp. Men etter dette har resultatene vært middelmådige. Kamper mot Wales (1-1), Ungarn (0-1), Østerrike (1-6), Italia (0-0) og Polen (1-2) har gitt 0 seire inn mot EM, og spørsmålet er hva vi kan forvente av Tyrkia i åpningskampen mot Georgia den 18. juni. Skal laget gå videre fra gruppespillet, må denne kampen vinnes ganske overlegent. For i den påfølgende kampen venter favorittene Portugal!

Laget kan i det minste vente seg mye støtte fra tribunen, da over 2 millioner tyrkere til daglig bor i Nordrhein-Westfalen, der laget spiller to av kampene i gruppespillet.

Skader foran EM-sluttspillet

Çağlar Söyüncü står med 55 landskamper for Tyrkia og spiller for øyeblikket i Fenerbache på utlån fra Atletico Madrid. Forsvareren går glipp av EM grunnet en lårskade.

Spillere som Cengiz Ünder (Fenerbache – 51 landskamper), Enes ÜnalI (Bournemoutn – 33 landskamper) og Umut Nayir (Pendikspor) – 4 landskamper) er også ute grunnet skade.

Tyrkias stjernespillere i EM 2024

 • Hakan Calhanoglu – Inter Milan

Inter-midtbanespilleren har utviklet seg til å bli en av verdens aller beste i sin posisjon og er en nøkkelspiller for Tyrkia. Den Mannheim-fødte spilleren har 86 landskamper og rundt 350 kamper i tysk Bundesliga og italiensk Serie A

 • Orkun Kökcü – Benfica

Den 23 år gamle midtbanespilleren har hatt en god sesong i portugisisk toppserie og står med 7 mål og 8 målgivende på 27 kamper. Han har også spilt både Europa League og Champions League, og står med 28 landskamper for Tyrkia

 • Arda Güler – Real Madrid

Den offensive spilleren Güler er bare 19 år og er kanskje ikke den største stjernen på laget enda. Men Real Madrid-spilleren har noe spesielt og kan fort få et gjennombrudd i dette EM-sluttspillet. Han fikk seks mål på ti kamper for Real denne sesongen.

Favorittene i EM gruppe E

Portugal må regnes som den største favoritten i gruppe E og ett av lagene som kan gå hele veien i sommerens EM. De er som oftest rangert som et av de fire lagene med lavest odds for å vinne EM, og med stjernespillere i alle lagdeler, er det ikke vanskelig å være enige om favorittstempelet. Laget har resultatene, spillerne og treneren til å gå hele veien. De andre lagene i gruppen er det større spørsmålstegn med. Georgia er regnet som det dårligste laget i EM, mens heller ikke Tsjekkia er levnet mange sjanser til å gå langt. Tyrkia er en outsider og kan overraske om de får flyten.  

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *