Fotball-EM 2024 gruppe E – analyse, favoritter og nyheter

Publisert: 10/06/2024 Sist Oppdatert: 12/06/2024 10 minutter lesetid

Fotball-EM er en av de største turneringene for landslag og samler de aller beste fotballspillerne i Europa. Her blir det 1 måned med spenning og nervepirrende kamper. Hver dag frem mot EM 2024 i Tyskland vil vi gå gjennom de ulike EM-gruppene. Her tar vi for oss favoritter, går nærmere innpå spillere og lagene, samt gir deg de siste nyhetene om EM-lagene. I denne guiden ser vi nærmere på EM-gruppe E, der vi finner en outsider til EM-tittelen.

Lagene i EM gruppe E

Gruppe E inneholder flere lag som ikke er rangert blant de beste lagene i årets EM-sluttspill. Men Belgia er en outsider som man aldri kan undervurdere. Kan Kevin de Bruyne og co endelig gå til topps i en internasjonal turnering? Når det kommer til EM tipping, så er Belgia en av de mest populære outsiderne til EM-gullet.

Belgia

Kevin De Bruyne Belgia
Belgias Kevin De Bruyne blir en svært viktig brikke i landets jakt på EM-gull. Kan Belgia gå hele veien i EM 2024?

Belgias gylne generasjon har levert mengder av uforglemmelige øyeblikk på fotballbanen. Men enn så lenge er tredjeplassen fra VM 2018 og kvartfinaler i EM 2016 og 2020 de beste resultatene de kan skilte med. Nå begynner tiden å renne ut for spillere som Jan Vertonghen (37), Axel Witsel (35), Kevin De Bruyne (32) og Romelu Lukaku (31). Heldigvis er det en ny gjeng med unge og talentfulle spillere på vei opp. Det kan forhåpentligvis trener Domenico Tedesco få nytte av de kommende årene.

I EM-kvalifiseringen hadde Belgia få utfordringer med å vinne deres gruppe foran Østerrike, mens Sverige, Aserbajdsjan og Estland ikke klarte å kvalifisere seg. Et hat-trick av Lukaku sørget for en knallstart og 3-0 over Sverige i Stockholm. Laget avga faktisk bare poeng to ganger i løpet av gruppespillet. Lukaku ble den klare toppscoreren med 14 mål, noe som var ny rekord i en EM-kvalifisering. Laget gikk ubeseirede i 15 kamper før årets EM-sluttspill, inkludert en 3-2-seier borte mot vertsnasjon Tyskland og 2-2 på Wembley mot EM-favorittene England.

Belgia har en forholdsvis høy EM odds og plasseres på lik linje med Italia og Nederland. Men med spillerne og de seneste resultatene kan Belgia som EM-vinner være et godt tips. De har definitivt spillere som kan avgjøre kamper til deres favør og er store favoritter til å gå videre fra EM-gruppe E. Legger du til unge talenter som Jérémy Doku, Johan Bakayoko, Lois Openda, Aster Vranckx, Charles De Katelaere og Arthur Vermeeren, er det stort potensiale i denne troppen.

Skader foran EM-sluttspillet

Den store overraskelsen i Belgia-troppen er at stjernekeeper Thibaut Courtois IKKE ble tatt ut i troppen. Førstekeeperen til Belgia har vært ute med skade i lengre tid, men var tilbake mellom stengene i Champions League-finalen så sent som 1. juni. Er det en signalavgjørelse av trener Tedesco eller er det ondt blod mellom de to profilene? Belgia er definitivt svekket uten Courtois.

Flere andre spillere har slitt med skader i det siste, men er tatt ut i troppen. Kanskje går de glipp av åpningskampen.

Belgias stjernespillere i EM 2024

 • Kevin De Bruyne – Manchester City

Kanskje verdens beste tilrettelegger og en midtbanestjerne for Man City i en årrekke. Kevin De Bruyne kan være tungen på vektskålen for Belgisk suksess i EM 2024.

 • Romelu Lukaku – Roma (utlån)

Mange trodde Lukaku var over middagshøyden etter en skuffende sesong i Chelsea i 2021. Men utlån til de italienske klubbene Inter og Roma har på ny sendt Lukaku til toppen av scoringslistene. Med hele 14 mål i EM-kvalifiseringen var han den mestscorende spilleren av samtlige lag. 31-åringen har også banket inn 21 mål for Roma denne sesongen og står med utrolige 83 mål på 114 kamper for Belgia. Det er det ingen som kan måle seg med i Belgias historie. Det er faktisk 50 mål foran nummer to på listen – Eden Hazard.

 • Leandro Trossard – Arsenal

Den offensive spilleren har hatt en kjempesesong for Arsenal, der han står med 12 mål i Premier League. Trossard er en spiller som kan dukke opp når man minst venter det, og har blant annet scoret mot Chelsea, Liverpool og Manchester United denne sesongen.

Slovakia

Stjernespillerne Robert Mak (20) og Marek Hamsik (17) er ikke med i troppen til EM 2024 for Slovakia.

Slovakia er rangert som et av de dårligste lagene i EM 2024 og har en svært høy EM odds for å vinne gull. Vi tror heller ikke laget har store muligheter til å kvalifisere seg videre fra gruppen sin, på tross av de flere svakere lagene der. Som Slovakia har laget kun kvalifisert seg til ett VM (i 2010) og to EM (2016 og 2020). Det beste resultatet derfra er åttedelsfinalen fra 2016, og det blir fort vanskelig å gjenskape det resultatet for trener Francesco Calzona.

Slovakia tok seg til EM ved å ta andreplassen i EM-kvalifiseringsgruppen bak Portugal. Men med lag som Luxembourg, Island, Bosnia og Liechtenstein, skulle det nesten bare mangle. I oppkjøringen inn mot EM har laget tapt for Østerrike og spilt uavgjort mot Norge, mens San Marino ble enkelt slått 4-0 på hjemmebane.

Laget består av få stjernespillere, så her må Calzona få mye ut av lite for å gjøre suksess i EM 2024. Men laget spilte jevnt med Portugal i kvalifiseringen, der det ble et 1-0- og 3-2-tap i de to kampene. Slovakia er rangert som det dårligste laget i puljen, men bare marginalt bak Ukraina og Romania. Kan de overraske mot disse to lagene, ligger veien til sluttspillet åpen for landet med rundt 5,5 millioner innbyggere.

Skader foran EM-sluttspillet

Slovakias største stjerne gjennom tidene, Marek Hamšík, valgte å legge opp i 2023. Han har rekorden for antall landskamper (138) og antall mål (26) for Slovakia.

Det var også en stor overraskelse at Róbert Mak (tidligere Nürnberg, PAOK, Zenit, Ferencvaros) ikke ble tatt ut, på tross av at han ikke figurerte på landslaget i 2022. Den 33 år gamle vingen står med 81 landskamper for Slovakia.

Slovakias stjernespillere i EM 2024

 • Milan Škriniar – Paris Saint-Germain

Midtstopperen er den største stjernen på laget og har lang erfaring fra italiensk Serie A og fransk Ligue 1. Den 29 år gamle stopperen har nådd 67 landskamper og blir en nøkkelspiller for Slovakia i EM 2024.

 • Stanislav Lobotka – Napoli

Den 29 år gamle midtbanespilleren har over 250 kamper i La Liga og Serie A, og er den store stjernen på Slovakias midtbane. Med legenden Juraj Kucka i slutten av hans karriere, er det Lobotka laget setter sin lit til.

 • Ondrej Duda – Hellas Verona

Midtbanespilleren har spilt i tysk Bundesliga, Premier League og Serie A. Hans brede erfaring og hele 71 landskamper kommer til å bli viktig for det slovakiske landslaget i EM 2024.

Romania

Ianis Hagi Romania
Ianis Hagi har et stort navn å leve opp til og kan bli en av de store stjernene for Romania i dette EM-sluttspillet.

Romania har tidligere kvalifisert seg for EM fem ganger. Men til nå er det kvartfinalen fra EM i Belgia og Nederland fra 2000 som står som det beste resultatet. Alle de andre gangene har det endt med exit i gruppespillet. Laget har faktisk bare funnet 1 av 16 kamper i EM-historien. I EM-kvalifiseringen til EM i Tyskland 2024 imponerte laget og vant sin gruppe uten å tape en eneste kamp! Laget toppet gruppen foran Sveits, Israel, Belarus, Kosovo og Andorra. Laget vant blant annet hjemmekampen mot Sveits på siste kampdag og sikret dermed gruppeseieren.

Det er Edward Iordănescu som leder laget, noe han har gjort siden 2022. Han hadde en kort spillerkarriere, og valgte allerede i midten av 20-årene å legge opp for å fokusere på treneryrket. Landslagstreneren ble kåret til årets trener i Romania både i 2021 og i 2023, og skulle han ta Romania videre fra gruppespillet, vil det nok tilfalle flere priser til den 45 år gamle treneren.

Det er en stund siden Gheorghe Hagi (124 landskamper) herjet for Romania og i internasjonal fotball. Men i EM 2024 får vi i det minste se sønnen Ianis utfolde seg. Den 25 år gamle spilleren har vært innom både rumenks Liga 1, Serie A, belgisk Pro League, Scottish Premiership og senest La Liga på et utlån til Alavés. Om han kan leve opp til etternavnet sitt er enda til gode å finne ut av. Han er definitivt en av spillerne å se opp for på det rumenske laget.

Skader foran EM-sluttspillet

Vingen Olimpiu Moruțan står med 15 landskamper for Romania, men har dessverre slitt med skader siden april. Målvakten Ionuț Radu har denne sesongen vært utlånt til Bournemouth fra Inter Milan, men med kun to kamper er han ikke funnet verdig en plass i troppen.

Raul Oprut, Cristian Manea og Florin Tanase er andre navn som ikke er tatt med I troppen til EM 2024.

Romanias stjernespillere i EM 2024

 • Radu Dragusin – Tottenham

Den tidligere Genoa-spilleren er en ung forsvarer som allerede spiller med en selvtillit og stil som bare erfarne forsvarere har. Han har riktignok ikke fått mange sjansene i Spurs enda.

 • Ianis Hagi – Alavés

Midtbanespilleren har navnet å leve opp til, men den Rangers-utlånte spilleren har også vist at han kan levere i europeisk toppfotball. Han blir en nøkkelspiller i Romanias jakt på avansement.

 • Răzvan Marin – Empoli

Midtbanespilleren Marin er en av få spillere i troppen som spiller fast på et lag i en av de beste ligaene i verden. Han har gått veien fra rumensk liga, til Belgia og Nederland, før han meldte overgang til Cagliari og Serie A. De to seneste sesongene har han vært på utlån til Empoli og står med 30 kamper i Serie A denne sesongen.

Ukraina

Andriy Yarmolenko Ukraina
Andriy Yarmolenko er en av stjernene som mangler for Ukraina. Klarer de å levere varene selv uten tre av deres beste spillere i EM?

Ukraina har hatt andre ting enn fotball å fokusere på de seneste årene, men suksessen til landets landslag har likevel vært et positivt innslag i en ellers vanskelig hverdag. Det var derfor stor glede da landet kvalifiserte seg for EM 2024 – sitt fjerde strake EM-sluttspill. Laget røk ut i gruppespillet i både 2012 og 2016, mens de tok seg til kvartfinalen i 2020 etter bare tre poeng i gruppespillet. Laget overrasket ved å slå ut Sverige i åttedelsfinalen, men England ble for sterke i kvarten. Det laget gikk også helt til finalen.

Det er Serhiy Rebrov som er sjef for det ukrainske landslaget, en jobb han har hatt siden juni 2023. Han klarte ikke å ta Ukraina til EM via den vanlige EM-kvalifiseringen, der de endte bak England og Italia. Men laget fikk nye sjanser via Nations League, der laget vant 2-1 over Bosnia i semifinalen etter to sene mål. I finalen mot Island snudde laget 0-1 til 2-1 på Wroclaw stadion i Polen, der Chelsea-stjernen Mykhailo Mudryk ble den store helten med en scoring seks minutter før slutt.

Selv om Ukraina har en høyere EM odds for å vinne EM enn Belgia, tror vi at Ukraina kan komme til å overraske. De har et sterkt lag, mens de også kommer til å få mye støtte grunnet deres situasjon på hjemmebane. Laget kjemper om noe mer enn bare fotball, og det kan få enda mer ut av spillerne. På laget har de blant annet La Liga-toppscorer Artem Dovbyk, evighetsmaskinen Oleksandr Zintsjenko og stortalentet Herohij Sudakov. Det er rett og slett topp kvalitet i alle lagdeler – og det kommer motstanderne til å oppdage i løpet av EM.

Skader foran EM-sluttspillet

Ukrain har fått noen virkelig vonde nyheter angående deres EM-tropp foran sommerens mesterskap. For både stjernespissen Andriy Yarmolenko (Dynamo Kiev) og midtbaneesset Viktor Tsyhankov (Girona) mister mesterskapet. Sistnevnte spiller til daglig i spanske La Liga, og blir en klar svekkelse for Ukraina i EM 2024.

Ukrainas stjernespillere i EM 2024

 • Artem Dovbyk – Girona

La Liga-spissen snøt Alexander Sørloth for Pichichi-prisen som årets toppscorer i La Liga. Den 26 år gamle spissen banket inn 24 mål på 36 kamper og scoret 10 mål på de siste 9 serierundene i den spanske toppserien. Han kommer til EM i kjempeform og kan sende Ukraina langt i mesterskapet.

 • Oleksandr Zinchenko – Arsenal

Zinchenko er kaptein for Ukraina og har en rekke kamper i Premier League for både Manchester City og Arsenal. Hans erfaring fra toppfotballen vil bli ubetalelig for den lille fotballnasjonen.

 • Mykhaylo Mudryk – Chelsea

Den 23 år gamle vingen Mudryk har spilt jevnt og trutt for den engelske Premier League-klubben denne sesongen og har scoret fem mål og produsert to målgivende pasninger. Han gikk kun glipp av én kamp i EM-kvalifiseringen.

Favorittene i EM gruppe E

De fleste EM oddstips er satt på Belgia som gruppevinner, men vi skal ikke se bort ifra at Ukraina kan hamle opp med Kevin De Bruyne og co. Begge lag har stjernespillere i store klubber rundt om i Europa, og det kan fort bli en blågul overraskelse i EM med massiv støtte fra ikke bare egne fans men også fra andre fotballsupportere. Hverken Romania eller Slovakia er levnet store sjanser til å gå videre i denne gruppen.

Casinoekspert - 14 års erfaring i bransjen

Egil startet opp i casinobransjen tilbake i 2009, og har flere års direkte erfaring fra noen av de største casinoene i bransjen, inkludert Unibet, Betsson, Bet365 med flere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *